Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Česko chce zapísať banskú oblasť v Krušných horách do dedičstva UNESCO

Na archívnej snímke je logo Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru pred vstupom do sídla UNESCO v Paríži. Foto: TASR/AP

Vývoj baníckych a hutníckych metód za viac ako osem storočí výrazne ovplyvnil celý geografický priestor aj kultúrny rozvoj regiónu.

Bratislava 14. februára (TASR) – Banský región v Krušných horách je nominovaný na zápis do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Český Montanregión Krušnohorie je cezhraničný s nemeckým Saskom, s ktorým majú dlhodobo spoločný záujem o tento zápis.

"Je to cezhraničná oblasť známa banskou činnosťou. Obsahuje množstvo šachiet a stavieb, banská tradícia ma v nej veľký význam. Návrh bol podaný a je pred fázou schvaľovania. Potrebné predchádzajúce rôzne náležitosti boli splnené a schválené ministerstvom kultúry," uviedla pre TASR Ellen Herzogová z oddelenia cestovného ruchu Krajského úradu Ústeckého kraja. Zároveň dodala, že zápis do UNESCO by prospel aj turistickému ruchu v tomto regióne so Západom, ktorý v období socializmu nebol preferovaný štátnymi inštitúciami.

Žiadosť o zápis sa týka 22 lokalít, z nich päť sa nachádza na českej strane. Montanregion Krušnohorie tvoria banské krajiny Jáchymov, Krupka, Mědník, Abertamy – Boží Dar – Horní Blatná a Rudá věž smrti. Lokality boli vybrané podľa dôležitosti a dĺžky ťažby i spracovania nerastných surovín (striebro, cín, olovo, železo, kobalt, bizmut, nikel, volfrám, čierne uhlie, urán) od 12. do 20. storočia.

Vývoj baníckych a hutníckych metód za viac ako osem storočí výrazne ovplyvnil celý geografický priestor aj kultúrny rozvoj regiónu. Ťažba a spracovanie surovín spôsobili vznik množstva banských, priemyselných a architektonických pamiatok, ale aj nehmotné špecifické kultúrne hodnoty. Potvrdzuje to nominačná dokumentácia, ktorá v troch zväzkoch obsahuje 782 strán.

Predkladatelia - za českú stranu ministerstvo kultúry, za nemeckú ministerstvo vnútra - dúfajú, že o ich žiadosti bude rozhodovať 43. zasadnutie Výboru svetového dedičstva v lete 2019.