Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

D. Lipšic ešte nie je rozhodnutý, či bude kandidovať za šéfa KDH

Bez popisu Foto: TASR/Martin Baumann

V dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 síce nepovedal, či jeho stranícky šéf Ján Figeľ zlyhal pri oslovovaní ľudí, no myslí si, že KDH nevyužilo šancu získať väčší .

Bratislava 18. marca (TASR) - Podpredseda KDH Daniel Lipšic ešte nie je rozhodnutý, či sa bude uchádzať o kreslo šéfa kresťanských demokratov. Rozhodne sa aj na základe toho, či bude schopný pomôcť hnutiu zvýšiť jeho preferencie. V dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 síce nepovedal, či jeho stranícky šéf Ján Figeľ zlyhal pri oslovovaní ľudí, no myslí si, že KDH nevyužilo šancu získať väčší počet voličov, hoci ju malo.

Chybu vidí v tom, že kresťanskí demokrati asi nevedia dobre komunikovať svoje hodnoty, ktoré podľa Lipšica zdieľa väčší počet ľudí ako necelých 9 percent voličov. "Sú ľudia, ktorí zdieľajú naše hodnoty, ale nevolia nás, lebo ich možno nevieme podať pre širší elektorát prijateľnejším spôsobom," povedal Lipšic. Podľa neho ak dobrý učiteľ matematiky podá matematiku žiakom dobrým spôsobom, je možné, že sa jej títo žiaci budú v budúcnosti venovať. "KDH nebolo úspešné v tom, aby sme oslovili širší elektorát. Rovnice sú rovnaké, ale forma podania je možno iná," podotkol.

Lipšicovi je ľúto, že KDH nezískalo vo voľbách viac percent a myslí si, že by sa malo poučiť na chybách iných strán. Neúspech pravice pripisuje aj tomu, že nevedela už v minulosti vysvetliť niektoré svoje kauzy. "Už v roku 2009 som povedal, a bol som za to kritizovaný, že máme morálny dlh z minulosti, keď sme niektoré kauzy nevedeli vysvetliť a môžu nám to voliči spočítať, teraz k tomu prišlo," uviedol.

Zdôraznil, že stále je tu šanca na zmenu v stredopravých stranách, možnosť ponúknuť alternatívu programovú aj personálnu, a preto by stredopraví voliči nemali rezignovať. V súčasnosti sa podľa neho javia rezignovaní.