Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

David Rath neuspel so sťažnosťou na Ústavnom súde ČR

David Rath Foto: internet

Ústavní sudcovia nenašli v postupe orgánov činných v trestnom konaní ani okresného súdu žiadne pochybenie.

Praha/Brno 19. júna (TASR) - Ústavnú sťažnosť uväzneného poslanca Davida Ratha Ústavný súd ČR na neverejnom zasadaní zamietol, pretože nenašiel nič, v čom by mohol namietať doterajší postup vyšetrovateľov. Bývalý stredočeský hajtman tak zostáva vo vyšetrovacej väzbe, informovali dnes české médiá.

Ako pre internetový server iDNES.cz uviedla hovorkyňa ÚS ČR Jana Pelcová, ústavní sudcovia nenašli v postupe orgánov činných v trestnom konaní ani okresného súdu žiadne pochybenie. Zároveň poznamenala, že sa nepotvrdilo tvrdenie o zásahu do ústavne zaručených práv sťažovateľa.

Ústavný súd ČR nechce vstupovať do prebiehajúceho trestného konania, dodala hovorkyňa, poukazujúc v zdôvodnení odmietnutia na evidentnú neopodstatnenosť sťažnosti a neoprávnenosť navrhovateľa.

Davida Ratha zadržala 14. mája protikorupčná polícia spolu s ďalšími siedmimi podozrivými. Obvinila ich z poškodzovania finančných záujmov EÚ, podplácania a snahy o získanie výhod pri zadávaní verejnej objednávky.

Poslanec mal v inkriminovanom čase pri sebe sedem miliónov korún. Ďalších 30 miliónov potom kriminalisti objavili pod podlahou v dome šéfky kladnianskej nemocnice Pancovej a exposlanca Kotta, od ktorých Rath so sedemmiliónovým úplatkom odchádzal.

Po uvalení väzby previezli Ratha z Prahy do väznice v Litoměřiciach, kde by mal čakať na prípadný súdny proces.

Poslanci mandátového a imunitného výboru Poslaneckej snemovne 22. mája v Prahe jednomyseľne rozhodli, že odporučia plénu zbaviť Ratha imunity a vydať ho na trestné stíhanie pre podozrenie z trestného činu korupcie.

Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR rozhodla o vydaní uväzneného na trestné stíhanie 5. júna, keď za hlasovalo 183 poslancov, proti dvaja a šiesti ďalší sa hlasovania zdržali.

Krajský súd v Ústí nad Labem v uplynulých dňoch zamietol sťažnosť obhajcov Davida Ratha proti väzbe, keď svoje rozhodnutie zdôvodnil pretrvávaním všetkých príčin jeho väzobného stíhania, teda obavami z ovplyvňovania svedkov, pokračovania trestnej činnosti i možného úteku.

So sťažnosťami proti väzbe neuspeli doteraz ani niektorí z ďalších zadržiavaných v kauze.

Rathovi právni zástupcovia sa však nechali počuť, že chystajú ďalšiu ústavnú sťažnosť, a to v súvislosti s procesom Rathovho vydávania na trestné stíhanie jeho kolegami-poslancami alebo odposluchmi.

V prípade potvrdenia viny súdom hrozí poslancovi až 12 rokov väzenia.