Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Dievčatá viac míňajú na nákupy, chlapci si skôr vyberajú hotovosť

Ilustračné foto Foto: TASR

Študenti dávajú pozor aj na to z akého bankomatu vyberajú peniaze a ich priemerný nákup je vo výške 15 eur.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Mladí aj počas štúdia pracujú so svojimi financiami a vreckové či zárobok si ukladajú na účet. V priemere na ňom majú mesačný kreditný obrat 230 eur. Rozdiel medzi chlapcami a dievčatami je len v tom, na čo peniaze v konečnom dôsledku minú. Vyplýva to zo štatistík ČSOB.

Študenti priemerne vyberú z bankomatu mesačne 67 eur a kartou zaplatia v obchodoch 35 eur. Obe pohlavia minú približne rovnakú sumu, no rozdielnym spôsobom. Dievčatá minú o 8 % viac pri nakupovaní v obchodoch, chlapci si zase vyberú vyššiu hotovosť v bankomate. Študenti v porovnaní s dospelými platia v obchodoch výrazne nižšie sumy. Ich jeden priemerný nákup je vo výške 15 eur.

Keď začnú študenti zarábať, suma na účte sa zvýši na viac ako dvojnásobok a začnú byť viditeľné rozdiely medzi pohlaviami. Príjem mladých pracujúcich mužov je o 20 % vyšší ako suma, ktorú zarobia ženy. Mladí zarábajúci minú aj prostredníctvom karty podstatne viac ako ich kolegovia, ktorí nemajú prácu. Z bankomatu vyberú až 1,4-násobok a kartou platia o 88 % vyššiu sumu. Mesačne minú približne 226 eur.

Študenti si dávajú pozor na to, z akého bankomatu si vyberú peniaze. Uprednostňujú bankomaty domovskej banky, šetria tak na poplatkoch za výbery. Mladí zarábajúci využívajú aj cudzie bankomaty. V porovnaní so študentmi bez práce ich využívajú o 150 % častejšie. Muži vyberajú z cudzieho bankomatu dokonca o 30 % častejšie ako ženy.

Študenti často cestujú a trávia čas v zahraničí, čo je vidieť aj na ich častejšom využívaní služieb bankomatov. Výška ich priemerného výberu v zahraničí je 56 eur. "Je to takmer o štvrtinu vyššia suma ako tá, ktorú si študent vyberie z bankomatu na Slovensku," hovorí riaditeľka odboru Komfort platieb ČSOB Andrea Lazar. Kým v štandardnej populácii využívajú ženy bankomaty v zahraničí výrazne menej ako muži, v prípade študentov a študentiek nie sú rozdiely.