Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Do Libanonu sa vrátim v nasledujúcich dňoch, oznámil Harírí v Paríži

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) a odstupujúci libanonský premiér Saad Harírí počas stretnutia v Elyzejskom paláci 18. novembra 2017 v Paríži. Foto: TASR/AP

Paríž bolo prvá cesta Saada Harírího do zahraničia mimo Saudskej Arábie po tom, ako 4. novembra oznámil cez televízne kamery svoje odstúpenie z funkcie.

Paríž 18. novembra (TASR) - Odstupujúci libanonský premiér Saad Harírí objasní svoj politický postoj po návrate do Bejrútu, kam sa plánuje vrátiť v priebehu nasledujúcich dní. Harírí to povedal v sobotu po stretnutí a obede s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v Elyzejskom paláci v Paríži.

Harírí sa podľa vlastných slov do Libanonu vráti v nasledujúcich dňoch, aby sa tam zúčastnil osláv nezávislosti, ktoré sú naplánované na stredu. Počas rokovania s Macronom poďakoval Francúzsku za "pozitívnu úlohu", ktorú zohráva na Blízkom východe.

Prezident Macron s prvou dámou pozvali Harírího s manželkou a starším synom na obed do Elyzejského paláca.

"S ohľadom na politickú situáciu v Libanone sa do Bejrútu vrátim v nasledujúcich dňoch a zúčastním sa osláv nezávislosti," povedal Harírí v krátkom vyhlásení, ktoré poskytol vo francúzštine a arabčine. "A tam po stretnutí s prezidentom (Michelom) Aúnom objasním môj politický postoj," dodal.

Paríž bolo prvá cesta Saada Harírího do zahraničia mimo Saudskej Arábie po tom, ako 4. novembra oznámil cez televízne kamery svoje odstúpenie z funkcie.

Libanonský prezident Michel Aún Harírího rezignáciu neprijal. Aún obvinil v stredu Saudskú Arábiu zo zadržiavania Harírího. Požiadal pritom Bezpečnostnú radu OSN a európske krajiny, aby intervenovali v prospech jeho prepustenia.