Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia

Obec Ďubákovo vymiera, v lete je ale navštevovaným miestom

Na snímke starosta Ďubákova Peter Andrássy stojí pri informačnej tabuli o obci. Foto: TASR/Jozef Poliak

V súčasnosti žije v obci 96 obyvateľov, z toho je 26 dôchodcov.

Ďubákovo 29. mája (TASR) - Pre mnohých prekrásne miesto na oddych či turistiku, pre iných zase hubársky raj a lokalita s viacerými druhmi vzácnych rastlín. Taká je Bohom zabudnutá obec Ďubákovo v okrese Poltár a jej okolie.

Ešte v povojnových časoch to tu hýrilo životom a v asi 60 domoch bývalo približne 300 ľudí. Začiatkom 20. storočia dokonca ešte o stovku viac. Od 70. rokov však mladá generácia začala postupne odchádzať do okolitých zindustrializovaných miest, a dedina začala pomaly vymierať.

Pri sčítaní obyvateľstva v roku 2001 tu žilo už iba 127 ľudí, aktuálne ich je 96. Z toho 26 je v dôchodkovom veku. "Ak to takto pôjde ďalej, je možné, že o nejakých 20 rokov nás tu bude len 50," hovorí starosta Peter Andrássy.

S vyslovene malými deťmi tu žijú len dve mladé rodiny. Do školy v Kokave nad Rimavicou dochádza desať detí. Ešte pár rokov dozadu ich bolo 19.

Rozvoj obce nie je možný

Na snímke starosta Ďubákova Peter Andrássy stojí pri informačnej tabuli o obci.
Foto: TASR/Jozef Poliak
Obec v tejto situácii už nemôže rozmýšľať nad rozvojom. Obecný rozpočet necelých 20.000 eur ide okrem platu starostu len na odvoz smetí a osvetlenie. V zime, ako bola napríklad aj táto, už ani neostáva na základnú údržbu ciest. Len malé námestíčko v centre dedinky, ktoré je 820 metrov nad morom, bolo až do apríla zavalené viac ako metrovou vrstvou snehu.

Jedinou vlaňajšou investíciou bol príspevok, ktorý regiónu pri návšteve okresného mesta pridelil premiér Robert Fico. Ďubákovu sa ušlo 7000 eur. Obec časť vynaložila do obnovy starej školy, ktorá je najväčším objektom v dedine. Využíva sa najmä na rodinné oslavy, ale stále častejšie aj na kary.

"Navyše nám na jej obnovu prispel aj jeden tunajší občan. Tento rok by sme teda chceli opravu dokončiť," konštatoval starosta.

Časť prázdnych domov sa zapĺňa najmä cez víkend. Do dediny začali chodiť po nedávnom vybudovaní turistického náučného chodníka z lokality Kokava - Háj - Šoltýska peší turisti. Na asi sedemkilometrovej trase je osadených 12 tabúľ, ktoré informujú nielen o prekrásnej flóre a faune, ale aj o pripravovanej výstavbe prečerpávacej elektrárne na Ipli.

"Slovenské elektrárne tento projekt udržujú v povedomí tunajších ľudí už roky," približuje hlava obce. "Nakoniec sú to práve oni, kto vybudoval aj celý náučný chodník," pripomína. Zámerom je ešte postaviť jeden okruh s ôsmimi zastávkami, vedúci popri lokalite s výskytom vzácnej mäsožravej rosničky okrúhlolistej a v blízkosti v rašeliniska Kláťa.

Či však niekedy k realizácii stavby za desiatky miliónov eur dôjde, je pri dnešnej ekonomickej situácii viac ako otázne. Starosta si myslí, že ani samotné elektrárne to doteraz nevedia.