Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Dynamika hospodárskeho rastu eurozóny sa od začiatku roka zmiernila

Na snímke guvernér Európskej centrálnej banky Mario Draghi. Foto: TASR/AP

Draghi zároveň, tak ako sa čakalo, varoval pred hrozbou obchodnej vojny.

Frankfurt nad Mohanom 26. apríla (TASR) - Dynamika hospodárskeho rastu eurozóny sa od začiatku tohto roka zmiernila, ale stále zostáva solídna a má široký základ. Vyhlásil to vo štvrtok prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi.

"Toto spomalenie môže čiastočne odrážať zmiernenie vysokého tempa rastu pozorovaného na konci minulého roka, ale aj pôsobenie dočasných faktorov," uviedol Draghi na tlačovej konferencii po zasadaní ECB. "Celkovo sa však očakáva, že rast zostane pevný a široký," dodal.

Rada guvernérov na svojom štvrtkovom zasadaní v súlade s očakávaniami kľúčové úrokové sadzby ani program nákupu aktív nezmenila. Draghi zároveň, tak ako sa čakalo, varoval pred hrozbou obchodnej vojny: "Riziká spojené s globálnymi faktormi, vrátane hrozby zvýšeného protekcionizmu, sa stali významnejšími," vyhlásil.

Prezident ECB pripomenul, že protekcionizmus, ako ukázali nedávne incidenty, má hlboký a rýchly vplyv na dôveru podnikov a exportérov, čo môže ovplyvniť rastové vyhliadky eurozóny. Novinárom v tejto súvislosti povedal, že stratu dynamiky v eurozóne možno pozorovať v širokej škále sektorov a krajín.

No aj napriek zmierneniu dynamiky zostáva hospodárstvo regiónu dostatočne silné a strážcovia spoločnej meny veria, že inflácia sa v strednodobom výhľade priblíži k cieľu ECB, teda k 2-% hranici.

Zatiaľ však inflácia presvedčivo nesignalizuje stúpajúci trend. Draghi preto opätovne zdôraznil potrebu "trpezlivosti, obozretnosti a vytrvalosti".

Banka očakáva, že inflácia v eurozóne, ktorá je v súčasnosti utlmená, sa bude v strednodobom horizonte postupne zvyšovať aj vďaka opatreniam ECB a tiež vďaka pokračujúcej expanzii hospodárstva regiónu a rastúcim mzdám.

Rada guvernérov bude naďalej monitorovať vývoj výmenného kurzu eura a ostatných finančných podmienok a ich možného vplyvu na infláciu, dodal Draghi.