Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

EK vyňala päť členských krajín z konania pre nadmerný deficit

Olli Rehn Foto: TASR/AP

V prípade Belgicka bolo spresnené, že krajina neprijala požadované opatrenia na zníženie deficitu (2,7 % HDP) do konca roku 2013. Rada preto písomne vyzve Belgicko, aby prijalo okamžité opatrenia.

Brusel 29. mája (TASR) - Európska komisia (EK) dnes odporučila, aby Rada ministrov zrušila disciplinárne konanie pre nadmerný deficit (EDP) pre päť krajín únie - Litvu, Lotyšsko, Maďarsko, Rumunsko a Taliansko. Zároveň má začať monitorovaciu procedúru voči Malte. Túto informáciu dnes potvrdil eurokomisár pre ekonomické a menové záležitosti Olli Rehn.

Na tlačovej besede v Bruseli spresnil, že na základe dnešných odporúčaní EK zostane pravdepodobne už iba 16 členských štátov podrobených tejto procedúre. V roku 2011 to bolo pritom ešte 24 členských krajín. Či sa tak naozaj stane, rozhodne ešte rada ministrov.

Podľa očakávaní EK prijala odporúčania s cieľom predĺženia lehoty na nápravu nadmerného deficitu v šiestich krajinách EÚ - Francúzsku, Holandsku, Poľsku, Portugalsku, Slovinsku a Španielsku. Okrem Portugalska, ktoré je súčasťou programu finančnej záchrany, všetky ostatné krajiny z tohto zoznamu musia do 1. októbra tohto roka predložiť zoznam konkrétnych opatrení na znižovanie deficitu.

V prípade Belgicka bolo spresnené, že táto členská krajina neprijala požadované účinné opatrenia na zníženie nadmerného deficitu (2,7 % HDP) do konca roku 2013. Rada preto písomne vyzve Belgicko, aby prijalo okamžité opatrenia na nápravu nadmerného deficitu.

Ministri financií EÚ (Ecofin) budú o dnešných odporúčaniach EK rokovať na zasadnutí 21. júna v Luxemburgu.