Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Etnické incidenty v Macedónsku si vyžiadali ďalších piatich zranených

K etnicky motivovaným útokom či bitkám opätovne došlo v hlavnom meste Skopje i v meste Tetovo.

Skopje 20. marca (TASR) - Najmenej päť zranených si vyžiadali opätovné etnicky motivované incidenty v Macedónsku, informoval srbský spravodajský server RTS.

Macedónsko je experimentálny štát, v ktorom sú "Albánci naďalej systematicky zabíjaní a mučení", vyhlásil v pondelok líder najväčšej opozičnej Demokratickej strany Albáncov (DPA) Menduh Thaci.

K etnicky motivovaným útokom či bitkám opätovne došlo v hlavnom meste Skopje i v meste Tetovo.

Líder DPA Thaci sa medzitým - podobne ako jeho menovec, kosovský premiér Hashim Thaci - vyslovil za to, že v prípade akýchkoľvek zmien hraníc na Balkáne by mali Albánci žiť v jednom štáte. Bolo by to podľa neho "splnením historického sna a želania Albáncov".

Macedónskom zmietali medzietnické konflikty v roku 2001, ktoré krajinu takmer priviedli na pokraj občianskej vojny. Albánske ozbrojené skupiny vtedy viedli sedemmesačný ozbrojený boj proti macedónskym vládnym jednotkám.

Nepokoje sa skončili tzv. ochridskou dohodou, ktorá zároveň zabezpečila macedónskym Albáncom rozsiahle práva.

"Uzavreli sme ochridskú dohodu, ale tá dohoda bola degradovaná a dávaná do úzadia. Táto dohoda je mŕtva, lebo čas na jej naplnenie vypršal ešte v roku 2004. V Macedónsku neexistuje ústavná konsolidácia medzi Albáncami a Macedóncami," povedal Menduh Thaci pre miestne médiá.