Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Komisárka predstavila novú stratégiu boja proti obchodovaniu s ľuďmi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa komisárky Cecilie Malmströmovej podstatou prijímaných opatrení je zabezpečiť, aby obetiam bola poskytnutá podpora a aby obchodníci s ľuďmi boli postavení pred súd.

Brusel 19. júna (TASR) - Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová predstavila dnes v Bruseli novú stratégiu Európskej únie zameranú na odstránenie obchodovania s ľuďmi.

Nová stratégia EÚ na obdobie 2012–2016 predstavuje súbor konkrétnych a praktických opatrení, ktoré sa majú vykonať počas nasledujúcich piatich rokov. Medzi ne patrí zriadenie národných útvarov presadzovania práva, špecializovaných na boj proti obchodovaniu s ľuďmi, ako aj vytvorenie spoločných európskych vyšetrovacích tímov na stíhanie cezhraničných prípadov obchodovania s ľuďmi.

Eurokomisárka počas stretnutia s novinármi upozornila, že státisíce osôb sa v EÚ každý rok stávajú obeťami obchodovania s ľuďmi. S osobami v zraniteľnom postavení, so ženami aj s mužmi, s chlapcami aj dievčatami, sa obchoduje za účelom sexuálneho alebo pracovného vykorisťovania, odoberania orgánov, žobrania, domáceho nevoľníctva, núteného manželstva, nezákonných adopcií, ako aj iných foriem vykorisťovania.

"Otroctvo bohužiaľ zatiaľ nie je len vecou učebníc dejepisu. Je alarmujúce, že v našej dobe sú ešte stále ľudia ponúkaní na predaj a že sa s nimi obchoduje na účely nútenej práce alebo prostitúcie," uviedla Malmströmová.

Podľa komisárky podstatou prijímaných opatrení je zabezpečiť, aby obetiam bola poskytnutá podpora a aby obchodníci s ľuďmi boli postavení pred súd.

"Aj keď sme od toho ešte ďaleko, musíme mať pred očami iba jeden hlavný cieľ: odstránenie obchodovania s ľuďmi", uviedla Malmströmová.


Obchodovanie s ľudmi narastá

Podľa nedávnych odhadov Medzinárodnej organizácie práce (ILO) predstavuje počet obetí nútenej práce vrátane obetí sexuálneho vykorisťovania na celom svete 20,9 milióna. Z toho 5,5 milióna sú deti. Europol zároveň upozorňuje, že s deťmi, ktoré sú nútené k trestným činnostiam, ako je organizované žobranie a krádeže v obchodoch, sa obchoduje ako s tovarom za cenu 20.000 eur.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP
Odhadovaný počet obetí v rozvinutých ekonomikách - Spojené štáty, Kanada, Austrália, Japonsko, Nórsko a EÚ - predstavuje zhruba 1,5 milióna nútených robotníkov, čo zodpovedá siedmim percentám z celosvetového počtu. Obchodovanie s ľuďmi prináša medzinárodnými zločineckým organizáciám na celom svete každoročne zisk vyše 25 miliárd eur.

Hoci viaceré obete pochádzajú z krajín mimo EÚ, štatistiky odhalili, že rastie aj vnútorné obchodovanie s občanmi EÚ v rámci samotnej únie. Tri štvrtiny obetí identifikovaných v členských štátoch EÚ boli predané na účely sexuálneho vykorisťovania (76 percent v roku 2010). Iné obete boli nútené k práci (14 percent), žobraniu (tri percentá) a domácemu nevoľníctvu (jedno percento).

Z hľadiska pohlavia sú podľa dostupných údajov ženy a dievčatá hlavnými obeťami obchodovania s ľuďmi. Zo všetkých obetí medzi rokmi 2008 a 2010 bolo 79 percent žien (z toho 12 percent dievčat) a 21 percent mužov (z toho tri percentá chlapcov).

Komisárka Malmströmová upozornila, že zatiaľ čo obete majú problémy so zotavením a opätovným začlenením sa do spoločnosti, iba málo páchateľov skončí za mrežami. V poslednom prieskume sa 93 percent občanov EÚ zhodlo na tom, že v boji proti obchodovaniu s ľuďmi by členské štáty mali spolupracovať.