Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

EÚ predĺžila zbraňové embargo voči Mjanmarsku, pripravuje sankcie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Únia podporuje prechod Mjanmarska od vlády armády k demokracii. Je však čoraz kritickejšia k tejto krajine po zásahoch voči rohinským moslimom v Jakchainskom štáte.

Brusel 26. apríla (TASR) - Európska únia sa rozhodla vo štvrtok predĺžiť existujúce zbraňové embargo voči Mjanmarsku a vytvorila právny rámec potrebný na uvalenie cielených sankcií proti vojenským predstaviteľom a príslušníkom pohraničnej stráže v reakcii na porušovanie ľudských práv.

Únia podporuje prechod Mjanmarska od vlády armády k demokracii. Je však čoraz kritickejšia k tejto krajine po zásahoch voči rohinským moslimom v Jakchainskom štáte, ktoré viedli k tomu, že od augusta utieklo z tejto oblasti 700.000 ľudí.

Štáty EÚ odsúdili pokračujúce rozsiahle, systematické závažné porušovanie ľudských práv zo strany mjanmarských armádnych a bezpečnostných zložiek vrátane vrážd a znásilnení, píše sa vo vyhlásení podľa agentúry DPA.

Únia vytvorila právny rámec pre zmrazenie majetkov a cestovné obmedzenia týkajúce sa príslušníkov mjanmarských ozbrojených síl a pohraničnej stráže. Práve týmto zložkám sa pripisuje zodpovednosť za porušovanie ľudských práv v Jakchainskom štáte, marenie vyšetrovania prípadov porušovania ľudských práv a bránenie tranzitu humanitárnej pomoci.

EÚ taktiež predĺžila o rok zbraňové embargo a rozhodla sa zakázať export vojenského komunikačného vybavenia a takzvaného tovaru dvojakého využitia, ktorý by armáda mohla použiť na "vnútornú represiu". Navyše, Únia odteraz zakazuje akýkoľvek vojenský výcvik alebo vojenskú spoluprácu s mjanmarskou armádou.