Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

EÚ rieši príčiny migračných kríz diplomatickými prostriedkami

Predstaviteľka EÚ Federica Mogheriniová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení viacerých členov Európskej komisie.

Brusel 20. júna (TASR) - Európska únia sa ako globálny hráč snaží riešiť hlavné krízy spojené s migráciou diplomatickými prostriedkami. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení viacerých členov Európskej komisie (EK) vydanom pri príležitosti stredajšieho Svetového dňa utečencov.

Prvý podpredseda EK Frans Timmermans, šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová, eurokomisári Johannes Hahn, Neven Mimica, Dimitris Avramopulos, Christos Stylianidis a Věra Jourová upozornili, že "každú minútu každý deň sa musí presídliť takmer 31 ľudí".

"V súčasnosti okolo 68,5 milióna ľudí nútene opustilo svoj domov kvôli konfliktom a násiliu, prenasledovaniu, prírodným katastrofám alebo kvôli reálnym dôsledkom zmeny klímy. Z nich má 25,4 milióna štatút utečencov," uvádza sa vo vyhlásení.

Predstavitelia EK v tejto súvislosti zdôraznili, že EÚ je aj naďalej odhodlaná pomáhať tým, ktorí potrebujú pomoc.

"Ako globálny hráč pracujeme na riešení hlavných kríz diplomatickou cestou. Ako svetový líder v oblasti darcovstva poskytujeme humanitárnu pomoc a podporu utečencom, žiadateľom o azyl, vysídleným osobám v Európe i mimo nej," opísali eurokomisári situáciu z pohľadu exekutívy EÚ.

EÚ a jej členské štáty sa podľa nich snažia vytvoriť viac legálnych a bezpečných ciest pre migrantov a uzatvárať nebezpečné migračné trasy. Krajiny únie tiež musia bezodkladne dosiahnuť dohodu o reforme spoločného európskeho azylového systému, ktorý je založený na zásadách zodpovednosti a solidarity, uviedli eurokomisári.

Spravodajca TASR Jaromír Novak