Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Ex-ministra Lucenka odsúdili na ďalšie dva roky

Bývalý ukrajinský minister vnútra a jeden z lídrov Oranžovej revolúcie Jurij Lucenko. Foto: TASR/AP

Lucenka uznali teraz vinným napriek tomu, že údajne sledovaný šofér vypovedal, že nevníma porušenie svojich práv.

Kyjev 17. augusta (TASR) - Na dva roky väzenia odsúdil dnes obvodný súd v Kyjeve bývalého ministra vnútra Jurija Lucenka v procese, ktorý nepriamo súvisí s niekdajším otrávením bývalého prezidenta Viktora Juščenka.

Právny zástupca exministra označil rozsudok za nezákonný a avizoval odvolanie voči verdiktu ukrajinskej justície.

Koncom apríla sa začalo voči už uväznenému opozičnému politikovi, ktorý bol ministrom vnútra v druhej vláde premiérky Julie Tymošenkovej, trestné stíhanie pre nezákonné sledovanie a odpočúvanie šoféra bývalého druhého muža Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Volodymyra Sacjuka. Lucenka uznali teraz vinným napriek tomu, že údajne sledovaný šofér vlani v auguste vypovedal, že nevníma porušenie svojich práv.

Sacjuk je spojivom s Juščenkovou otravou. Práve na jeho chate rokoval totiž niekdajší ukrajinský prezident s predstaviteľmi bezpečnostných štruktúr v osudný deň roku 2004, keď počas predvolebnej kampane náhle ochorel a vysvitlo, že sa stal terčom otravy dioxínom. Jed sa do jeho organizmu dostal pravdepodobne na stretnutí v Sacjukovej chate.

Už skôr čelil Lucenko obvineniam z trestných činov zneužitia právomocí verejného činiteľa a sprenevery, za čo ho 27. februára odsúdili na štyri roky odňatia slobody. Keďže je exminister vo väzbe už od decembra 2010, za dobré správanie by sa na slobodu mohol dostať už v máji 2013. Podľa platnej ukrajinskej legislatívy sa nový trest, ktorý je nižším z oboch, nepriratúva k pôvodnému štvorročnému, ale ho takpovediac nahrádza.

Z informácií ukrajinských elektronických médií vyplýva, že v Lucenkovom prípade sa už začala aj konfiškácia majetku, ktorá súvisí s trestom vyneseným koncom februára.

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu 3. júla rozhodol, že Ukrajina porušila Lucenkove práva, za čo by mu mala zaplatiť odškodné 15.000 eur. Podľa sudcov ESĽP neexistovali dostatočné právne dôvody pre Lucenkovo zatknutie v decembri 2010, ani na dlhodobú väzbu, takže došlo k porušeniu jeho práva na slobodu a bezpečnosť.

Ukrajina mohla tento verdikt napadnúť na úrovni odvolacej veľkej komory štrasburského tribunálu.