Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

FC Liverpool zápasí s nedostatkami, ktoré zapríčinili bývalí majitelia

Slovák Martin Škrtel, ktorý je hráčom FC Liverpool. Foto: TASR/AP Photo

Spoločosť Fenway Sports Group je odhodlaná dostať klub opäť na vrchol anglickej najvyššej ligy.

Liverpool 16. augusta (TASR) - Majiteľ FC Liverpool John Henry tvrdí, že klub čelí veľkým výzvam vo finančnej oblasti, aby dokázal súťažiť s najlepšími v anglickej Premier League. Klub sídliaci pri rieke Mersey sa musí najskôr vyrovnať s nedostatkami, ktoré spôsobili kroky bývalých majiteľov.

Henry vo štvrtok britským médiám oznámil, že spoločnosť Fenway Sports Group (FSG) je odhodlaná dostať klub opäť na vrchol anglickej najvyššej ligy, progres však zrejme nebude taký rýchly, ako sa to skupine podarilo po kúpe klubu Boston Red Sox. FSG kúpila bejzbalový tím v roku 2002 a v priebehu dvoch rokov vyhral Svetovú sériu, pričom na tento úspech čakal 86 rokov.

"Najlepšia je analógia so zaoceánskym parníkom, ktorý nedokážete na rieke otočiť tak, ako to dokážete s pretekárskym člnom," povedal Henry. Jeho konzorcium zaplatilo za klub na pokraji krachu 300 miliónov libier. FC Liverpool zmenil majiteľov v októbri 2010, predtým ho vlastnili Američania Tom Hicks a George Gillett. "Keď sa pozriete na rivalitu medzi Liverpoolom a Manchestrom United, Liverpool nezvláda svoju časť rivalského boja. Je to podobne ako kedysi medzi Red Sox a New York Yankees," dodal Henry. "Keď sme kúpili klub, Yankees úplne dominovali. Vedeli sme, že z finančného hľadiska sa im nemôžeme vyrovnať. Ale museli sme spraviť všetko preto, aby sme im dokázali odolať na ihrisku," vysvetľoval Američan. "Bola to ohromná výzva. Dá sa však povedať, že výzva s Liverpoolom je ešte väčšia, ako s Red Sox," dodal.

Liverpool získal poslednú z osemnástich trofejí za ligové prvenstvo v roku 1990. V posledných dvoch sezónach obsadil v ligovej tabuľke šieste a ôsme miesto. Hlavný vlastník Henry a predseda Tom Werner uviedli, že transformácia klubu bude istý čas trvať, keďže je potrebné posilniť káder a zároveň znížiť premrštené platy hráčov. "Zisťovali sme, aká je finančná situácia v súvislosti s platmi hráčov a mládežníckym systémom," povedal Henry. "Čím ďalej sme išli, tým sme boli triezvejší. Mali sme problém s niekoľkými skutočne vysokými platmi a aj s vekom hráčov," dodal.

Werner zas prisľúbil, že FSG to s budovaním klubu do budúcnosti myslí vážne. "Cítime, že máme veľa práce. Vieme, že sme pozadu, ale pracujeme na tom. Myslíme, že dokážeme dosiahnuť úroveň najlepších klubov v Európe? Absolútne," povedal, pričom netajil odhodlanie. "Môžeme preklenúť priepasť a súťažiť na najvyššej úrovni. Rozhodne!"