Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Taliansko navrhuje na budúci rok nižší rozpočtový deficit 2,04 % HDP

Taliansky premiér Giuseppe Conte na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Conte povedal novinárom v Bruseli po stretnutí s predsedom EK Jeanom-Claudom Junckerom, že technická analýza dovolila vláde nájsť zdroje a znížiť plán deficitu na rok 2019.

Brusel 12. decembra (TASR) - Taliansky premiér Giuseppe Conte navrhol znížiť plán rozpočtového deficitu na budúci rok na 2,04 % hrubého domáceho produktu (HDP) ako ústupok Európskej komisii (EK).

Conte povedal novinárom v Bruseli po stretnutí s predsedom EK Jeanom-Claudom Junckerom, že technická analýza dovolila vláde nájsť zdroje a znížiť plán deficitu na rok 2019. Rím v pôvodnom návrhu rozpočtu na budúci rok počítal so schodkom 2,4 % HDP, čo EK odmietla a označila za porušenie rozpočtových pravidiel Európskej únie (EÚ).

"Nesklameme dôveru Talianov a opatreniami, ktoré majú najväčší dosah, rešpektujeme svoje záväzky," uviedol Conte s tým, že vláda zrealizuje svoje sľuby, medzi ktoré patrí zníženie veku odchodu do dôchodku a zavedenie príjmu pre chudobných.

Conte uviedol, že štrukturálny deficit takisto klesne, a dodal, že "rast prekoná očakávania". Taliansky premiér vyhlásil, že pracuje na tom, aby odvrátil disciplinárne konanie proti Taliansku, ktoré by mohlo skončiť pokutami alebo škrtaním eurofondov, a označil rokovania za "veľmi plodné".

Pozitívne sa vyjadrila aj EK, ktorá uviedla, že sa dosiahol v rokovaniach pokrok.





12 lom mia