Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Fíni sú MAJSTRI SVETA, v Bratislave zopakovali triumf z MS 2011

Na snímke fínski hokejisti pózujú s trofejou a zlatými medailami po víťazstve nad Kanadou vo finálovom zápase Kanada - Fínsko na 83. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Bratislave 26. mája 2019. Foto: TASR - Michal Svítok

V nedeľňajšom finále zvíťazili nad Kanadou 3:1, keď sa ich hrdinom stal dvojgólový kapitán Marko Anttila.

Bratislava 26. mája (TASR) - Hokejisti Fínska si vybojovali zlato na 83. majstrovstvách sveta v Bratislave a Košiciach a zopakovali tak triumf spred ôsmich rokov. V nedeľňajšom finále zvíťazili nad Kanadou 3:1, keď sa ich hrdinom stal dvojgólový kapitán Marko Anttila. Bronz získali ruskí reprezentanti, ktorí zdolali Česko 3:2 po predĺžení a samostatných nájazdoch.

Tridsaťtriročnému útočníkovi náramne vyšiel záver šampionátu. Anttila zariadil minútu a pol pred koncom riadneho času predĺženie vo štvrťfinále so Švédskom, keď vyrovnal na 4:4 a "Suomi" ho nakoniec rozhodli v predĺžení, strelil jediný gól v semifinálovom súboji s Ruskom (1:0) a nakoniec sa postaral aj o obrat v zápase s Kanadou. Predtým v základnej časti nezískal ani jediný bod. "Javorové listy" viedli od 11. minúty po zásahu Sheu Theodorea, no v 23. a 43. minúte inkasovali z hokejky fínskeho kapitána. Tretí gól pridal v 56. minúte Harri Pesonen.

Na snímke radosť Fínov z víťazstva nad Kanadou vo finálovom zápase Kanada - Fínsko na 83. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Bratislave 26. mája 2019.
Foto: TASR/Michal Svítok


Fíni tak zopakovali triumf z MS 2011, ktoré sa konali taktiež v Bratislave a aj vtedy ich viedol tréner Jukka Jalonen. Dokopy získali tretie zlato, prvé ešte v roku 1995, na konte majú aj osem strieborných medailí a tri bronzy. Kanada má po ročnej pauze opäť medailu, doteraz nazbierala 26 zlatých, 14 strieborných a deväť bronzových.

Finále:


Kanada - Fínsko 1:3 (1:0, 0:1, 0:2)
Góly:
11. Theodore (Mantha, McCann) - 23. Anttila (Manninen, Ojamäki), 43. Anttila (Savinainen), 56. Pesonen (Tyrväinen, Hakanpää). Rozhodovali: Björk (Švéd.), Tufts (USA) - Lazarev (Rus.), Lhotský (ČR), vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 9085 divákov (vypredané).

Kanada: Murray - Fabbro, Theodore, Severson, Nurse, Stecher, Chabot, Myers - Mantha, Turris, McCann - Stone, Dubois, Marchessault - Reinhart, Couturier, Cirelli - Joseph, Strome, Henrique - Jost

Fínsko: Lankinen - Hakanpää, Koivisto, Ohtamaa, Lehtonen, Lindbohm, Jokiharju, Mikkola, Kaski - Kiviranta, Lammikko, Anttila - Ojamäki, Tyrväinen, Rajala - Kakko, Manninen, Pesonen - Kuusela, Sallinen, Savinainen


V úvode mala mierny tlak Kanada, no väčšie šance si nevypracovala. Na druhej strane preveril Murrayho zblízka Kiviranta. Kanada hrala od piatej minúty presilovku, no takmer počas nej inkasovala. Po chybe Stonea sa dostal do samostatného úniku Sallinen, k zakončeniu ho však nepustil Chabot, ktorý sa mu hodil pod nohy, no najprv mu vypichol puk. Rozhodcovia nariadili trestné strieľanie, zobral ho na seba Kaski, ale trafil len do Murrayho betónu. "Javorové listy" sa ujali vedenia v 11. minúte, obranca Theodore si prebral puk na útočnej modrej čiare, prekľučkoval pomedzi dvoch Fínov a presnou strelou otvoril skóre. Vzápätí sa strhla šarvátka, keď Nurse po odpískanom ofsajde vystrelil na Lankinena a nasledovala presilovka "Suomi". Po tvrdej strele Rajalu sa snažili dotlačiť puk do siete Savinainen i Jokiharju, ale Murray si situáciu ustrážil. V 19. minúte mohla viesť Kanada už 2:0, po nenápadnej akcii sa dostal do pásma Myers, no jeho delovka sa od spojnice bránky odrazila späť do hry.

Na snímke gólová radosť Fínov vo finálovom zápase Kanada - Fínsko na 83. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Bratislave 26. mája 2019.
Foto: TASR/Michal Svítok


Fíni vyrovnali v úvode druhej tretiny, keď potrestali vylúčenie Theodorea. Manninen prihral na pravý kruh kapitánovi Anttilovi a ten sa presadil už v treťom zápase po sebe - 1:1. Krátko na to mohli "Suomi" viesť, Murray však stihol zareagovať na teč Kuuselu. Fíni boli po góle na koni a vypracovali si ďalšie veľké šance. Ojamäki však v dobrej pozícii prestrelil, Kakkov pokus zastavil Murray a Kivirantovi chýbali centimetre k dorážke do odkrytej bránky. Kanada sa dlho nevedela dostať z veľkého tlaku súpera, pomohol jej až tesný ofsajd Fínov. Po ňom prišla dobrá príležitosť Duboisa, ale Lankinen jeho strelu spomedzi kruhov zneškodnil. V závere tretiny mali viac z hry Kanaďania a z tlaku vyťažili presilovku, no nedokázali ju využiť.

Na snímke fanúšikovia vo finálovom zápase Kanada - Fínsko na 83. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Bratislave 26. mája 2019.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Nestalo sa tak ani v jej dohrávanej časti v treťom dejstve a krátko na to zámorský tím pykal. V 43. minúte posunul Savinainen spoza bránky puk na Anttilu a kapitán opäť ukázal, aký je pre tím nesmierne dôležitý - 1:2. Kanada mohla vyrovnať už o niekoľko sekúnd, keď Stone poslal puk medzi kruhy Fabbrovi, ale Lankinen opäť zachránil. Kanada v ďalších minútach stupňovala tlak, na ľade sa množili tvrdšie súboje i šarvátky. V 49. minúte sa ocitol pred bránkou tiesnený Mantha, dokázal zakončiť, no fínsky brankár vyrazil jeho pokus betónom. Defenzíva "Suomi" na čele s výborným Lankinenom odolávala aj ďalej veľkému náporu, neujali sa šance Reinharta, Stona a Chabota. V 56. minúte rozhodol o zlatom triumfe Fínov Pesonen - 1:3. Nič na tom nezmenila ani takmer štvorminútová hra Kanady bez brankára. Fíni tak zopakovali úspech spred ôsmich rokov a získali zlato aj na druhom slovenskom šampionáte.

Na snímke radosť Fínov z víťazstva nad Kanadou vo finálovom zápase Kanada - Fínsko na 83. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Bratislave 26. mája 2019.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Povedali po zápase:


Mikka Koivisto, obranca Fínska: "Za stavu 2:1 sme vedeli, že musíme tvrdo pracovať a že potom máme šancu to dotiahnuť do konca. Dokázali sme to. Neviem, čo k tomu povedať. Sme takí šťastní! Je to neuveriteľné. Marko Anttila je momentálne najznámejší muž vo Fínsku."

Niko Mikkola, obranca Fínska: "Neuveriteľný pocit. Mužstvo ukázalo obrovskú silu, aj včera v semifinále, aj dnes vo finále. Úžasné. Je to splnený sen. Ak mám byť úprimný, neveril som pred turnajom, že sa môžeme dostať až tak ďaleko. Po prvom zápase s Kanadou sme si uvedomili, že môžeme na šampionáte zdolať každého, to posilnilo naše sebavedomie a krok po kroku sme došli až k zlatu. Toto mužstvo bolo neuveriteľné."

Damon Severson, obranca Kanady: "V prvom rade treba zložiť poklonu brankárovi Fínska. Bol dnes ako múr. My sme nenašli recept na jeho prekonanie viac ako raz, bol skvelý. Snažili sme sa, nechali sme na ľade všetko, ale jednoducho to nevyšlo. Sme sklamaní, toto mužstvo chcelo zlato."

Shea Theodore, obranca Kanady: "Dnes sme tvrdo bojovali, v zápasoch proti Slovákom i Švajčiarom sme to dokázali otočiť, ale teraz sa to už nepodarilo. Myslím si, že tento turnaj sme odohrali celkom dobre, ale koniec nevyšiel tak, ako sme chceli. Fínov podržal brankár, ktorý predviedol výborný výkon."

Najužitočnejším hráčom Stone, v All Star tíme dvaja Česi


Za najužitočnejšieho hráča 83. hokejových majstrovstiev sveta vyhlásili v nedeľu po finálovom súboji v Bratislave útočníka Kanady Marka Stonea. Piateho najproduktívnejšieho hráča šampionátu (8+6) určil za MVP direktoriát turnaja.

Stone sa dostal aj do All-Star tímu šampionátu, o zložení ktorého svojím hlasovaním rozhodli zástupcovia médií. V elitnej šestke mu robia spoločnosť ruský brankár Andrej Vasilevskij, fínsky obranca Mikko Lehtonen, dvaja českí reprezentanti Filip Hronek a Jakub Voráček a švédsky útočník William Nylander.

Vasilevského vyhlásili aj za najlepšieho brankára šampionátu. Ocenenie pre najlepšieho obrancu dostal Čech Hronek, najlepším útočníkom sa stal Rus Nikita Kučerov.

Individuálne ocenenia na MS (podľa direktoriátu turnaja):

Najlepší brankár: Andrej Vasilevskij (Rus.)
Najlepší obranca: Filip Hronek (ČR)
Najlepší útočník: Nikita Kučerov (Rus.)
Titul MVP (najužitočnejší hráč, podľa direktoriátu): Mark Stone (Kan.)

All-Star tím (podľa médií): Andrej Vasilevskij (Rus.) - Filip Hronek (ČR), Mikko Lehtonen (Fín.) - Jakub Voráček (ČR), William Nylander (Švéd.), Mark Stone (Kan.)

Najproduktívnejší je Nylander, najlepší strelec Stone


Švédsky hokejista William Nylander sa stal najproduktívnejším hráčom MS v Bratislave a Košiciach. Dvadsaťtriročný útočník Toronta Maplea Leafs nazbieral v ôsmich dueloch na turnaji dokopy 18 bodov za päť gólov a 13 asistencií, čo znamená priemer 2,25 gólu na zápas.

Nylanderovi chýbali iba dva body od rekordu novej éry šampionátov A-kategórie MS, ktorý spoločne držia Dany Heatley z Kanady (2008) a Patrick Kane z USA (2018). Obaja nazbierali zhodne 20 bodov. Absolútny rekordér je však bývalý reprezentant Sovietskeho zväzu Vladimír Petrov, ktorý na MS 1973 zaznamenal v desiatich dueloch 18 presných zásahov, ku ktorým pridal 16 asistencií a celkovo si tak pripísal až 34 bodov.

Najlepším strelcom šampionátu na Slovensku sa stal útočník Mark Stone, člen strieborného kanadského tímu nastrieľal v desiatich zápasoch osem gólov. Krídelníka Vegas Golden Knights vyhlásili aj za najužitočnejšieho hráča 83. MS.

Prehľad najproduktívnejších hráčov MS od 1956 do 2017:

Rok Meno Krajina Zápasy Góly Asistencie Body

1956 Jim Logan Kanada 8 7 5 12
1957 Konstantin Loktev ZSSR 7 11 7 18
1958 Connie Broden Kanada 7 12 7 19
1959 Red Berenson Kanada 8 9 2 11
1960 Fred Etcher Kanada 7 9 12 21
1961 Boris Majorov ZSSR 7 7 9 16
1962 Nisse Nilsson Švédsko 7 12 6 18
1963 Harald Jones Kanada 7 7 5 12
1964 Tumba Johansson Švédsko 7 8 3 11
1965 Jozef Golonka ČSR 7 6 8 14
1966 Venjamin Alexandrov ZSSR 7 9 8 17
1967 Anatolij Firsov ZSSR 7 11 11 22
1968 Anatolij Firsov ZSSR 7 12 4 16
1969 Anatolij Firsov ZSSR 10 10 4 14
1970 Alexander Malcev ZSSR 10 15 6 21
1971 Anatolij Firsov ZSSR 10 10 9 19
1972 Alexander Malcev ZSSR 10 10 12 22
1973 Vladimir Petrov ZSSR 10 18 16 34
1974 Boris Michajlov ZSSR 10 9 8 17
1975 Viktor Šalimov ZSSR 10 11 8 19
1976 Vladimír Martinec ČSR 10 9 11 20
1977 Vladimír Petrov ZSSR 10 7 14 21
1978 Erich Kühnhackl Nemecko 10 8 8 16
1979 Vladimír Petrov ZSSR 8 7 8 15
1981 Holger Meitinger Nemecko 8 8 12 20
1982 Wayne Gretzky Kanada 10 6 8 14
1983 Sergej Makarov ZSSR 10 9 9 18
1985 Sergej Makarov ZSSR 10 8 6 14
1986 Sergej Makarov ZSSR 10 4 14 18
1987 Vladimír Krutov ZSSR 10 11 4 15
1989 Brian Bellows Kanada 10 8 6 14
1990 Steve Yzerman Kanada 10 10 10 20
1991 Mats Sundin Švédsko 10 7 5 12
1992 Jarkko Varvio Fínsko 8 9 1 10
1993 Eric Lindros Kanada 8 11 6 17
1994 Mats Sundin Švédsko 8 5 9 14
1995 Andrew McKim Kanada 8 6 6 12
1996 Yanic Perrault Kanada 8 6 3 9
1997 Martin Procházka ČR 9 7 7 14
Vladimír Vůjtek ČR 8 7 7 14
1998 Peter Forsberg Švédsko 8 6 5 11
1999 Saku Koivu Fínsko 10 4 12 16
2000 Miroslav Šatan Slovensko 9 10 2 12
2001 Juha Ylönen Fínsko 9 5 9 14
2002 Miroslav Šatan Slovensko 9 5 8 13
2003 Žigmund Pálffy Slovensko 9 7 8 15
2004 Dany Heatley Kanada 9 8 3 11
2005 Joe Thornton Kanada 9 6 10 16
2006 Sidney Crosby Kanada 9 8 8 16
2007 Johan Davidsson Švédsko 9 7 7 14
2008 Dany Heatley Kanada 9 12 8 20
2009 Martin St. Louis Kanada 9 4 11 15
2010 Ilja Kovalčuk Rusko 9 2 9 11
2011 Jarkko Immonen Fínsko 9 9 3 12
2012 Jevgenij Malkin Rusko 10 11 8 19
2013 Petri Kontiola Fínsko 10 8 8 16
2014 Viktor Tichonov Rusko 10 8 8 16
2015 Jason Spezza Kanada 10 6 8 14
2016 Vadim Šipačov Rusko 10 6 12 18
2017 Artemij Panarin Rusko 9 4 13 17
2018 Patrick Kane USA 10 8 12 20
2019 William Nylander Švédsko 8 5 13 18

Medailové zrkadlo histórie šampionátov:

ZSSR/SNŠ/Rusko 27 10 10 (Rusko 5-3-5)
Kanada 26 15 9
ČSSR/ČR 12 13 21 (ČR 6-1-5)
Švédsko 11 19 17
Fínsko 3 8 3
USA 2 9 8
Veľká Británia 1 2 2
SLOVENSKO 1 2 1
Švajčiarsko - 3 8
Nemecko - 2 2
Rakúsko - - 2

Prehľad medailistov na hokejových MS od roku 1920:

1920 Kanada, USA, Ceskoslovensko (Antverpy/zároveň ZOH)
1924 Kanada, USA, Veľká Británia (Chamonix/zároveň ZOH)
1928 Kanada, Švédsko, Švajčiarsko (St.Moritz/zároveň ZOH)
1930 Kanada, Nemecko, Švajčiarsko (Chamonix/Berlín)
1931 Kanada, USA, Rakúsko (Krynica)
1932 Kanada, USA, Nemecko (Lake Placid/zároveň ZOH)
1933 USA, Kanada, Československo (Praha)
1934 Kanada, USA, Nemecko (Miláno)
1935 Kanada, Švajčiarsko, Veľká Británia (Davos)
1936 Veľká Británia, Kanada, USA (GaPa/zároveň ZOH)
1937 Kanada, Veľká Británia, Švajčiarsko (Londýn)
1938 Kanada, Veľká Británia, Československo (Praha)
1939 Kanada, USA, Švajčiarsko, (Zürich/Bazilej)
1940-1946 bez MS
1947 Československo, Švédsko, Rakúsko (Praha)
1948 Kanada, Československo, Švajčiarsko (St.Moritz/zároveň ZOH)
1949 Československo, Kanada, USA (Štokholm)
1950 Kanada, USA, Švajčiarsko (Londýn)
1951 Kanada, Švédsko, Švajčiarsko (Paríž)
1952 Kanada, USA, Švédsko (Oslo/zároveň ZOH)
1953 Švédsko, Francúzsko, NSR, Švajčiarsko, (Zürich/Bazilej)
1954 ZSSR, Kanada, Švédsko, (Štokholm)
1955 Kanada, ZSSR, Československo (Krefeld/Dortmund/Kolín)
1956 ZSSR, USA, Kanada, (Cortina/zároveň ZOH)
1957 Švédsko, ZSSR, Československo (Moskva)
1958 Kanada, ZSSR, Švédsko (Oslo)
1959 Kanada, ZSSR, Československo (Praha/Bratislava)
1960 USA, Kanada, ZSSR (Squaw Valley/zároveň ZOH)
1961 Kanada, Československo, ZSSR Ženeva/Lausanne)
1962 Švédsko, Kanada, USA (Colorado Springs/Denver)
1963 ZSSR, Švédsko, Československo (Štokholm)
1964 ZSSR, Švédsko, Československo (Innsbruck/zároveň ZOH)
1965 ZSSR, Československo, Švédsko (Tampere)
1966 ZSSR, Československo, Kanada (Ľubľana)
1967 ZSSR, Švédsko, Kanada (Viedeň)
1968 ZSSR, Československo, Kanada (Grenoble/zároveň ZOH)
1969 ZSSR, Švédsko, Československo (Štokholm)
1970 ZSSR, Švédsko, Československo (Štokholm)
1971 ZSSR, Československo, Švédsko (Bern/Ženeva)
1972 Československo, ZSSR, Švédsko (Praha)
1973 ZSSR, Švédsko, Československo (Moskva)
1974 ZSSR, Československo, Švédsko (Helsinki)
1975 ZSSR, Československo, Švédsko (Mníchov/Düsseldorf)
1976 Československo, ZSSR, Švédsko (Katovice)
1977 Československo, Švédsko, ZSSR (Viedeň)
1978 ZSSR, Československo, Kanada (Praha)
1979 ZSSR, Československo, Švédsko (Moskva)
1981 ZSSR, Švédsko, Československo (Göteborg/Štokholm)
1982 ZSSR, Československo, Kanada (Helsinki/Tampere)
1983 ZSSR, Československo, Kanada (Düsseldorf/Dortmund/Mníchov)
1985 Československo, Kanada, ZSSR (Praha)
1986 ZSSR, Švédsko, Kanada (Moskva)
1987 Švédsko, ZSSR, Československo (Viedeň)
1989 ZSSR, Kanada, Československo (Štokholm/Södertälje)
1990 ZSSR, Švédsko, Česko-slovensko (Bern/Fribourg)
1991 Švédsko, Kanada, ZSSR (Turku/Helsinki/Tampere)
1992 Švédsko, Fínsko, Česko-slovensko (Praha/Bratislava)
1993 Rusko, Švédsko, Česko-slovensko (Dortmund/Mníchov)
1994 Kanada, Fínsko, Švédsko (Bolzano/Canazei/Miláno)
1995 Fínsko, Švédsko, Kanada (Štokholm/Gävle)
1996 Česko, Kanada, USA (Viedeň)
1997 Kanada, Švédsko, Česko (Helsinki/Turku/Tampere)
1998 Švédsko, Fínsko, Česko (Zürich/Bazilej)
1999 Česko, Fínsko, Švédsko (Oslo/Lillehammer/Hamar)
2000 Česko, SLOVENSKO, Fínsko (Petrohrad)
2001 Česko, Fínsko, Švédsko (Kolín/Hannover/Norimberg)
2002 SLOVENSKO, Rusko, Švédsko (Göteborg/Karlstad/Jönköping)
2003 Kanada, Švédsko, SLOVENSKO (Helsinki/Tampere/Turku)
2004 Kanada, Švédsko, USA (Praha/Ostrava)
2005 Česko, Kanada, Rusko (Viedeň/Innsbruck)
2006 Švédsko, Česko, Fínsko (Riga)
2007 Kanada, Fínsko, Rusko (Moskva)
2008 Rusko, Kanada, Fínsko (Quebec/Halifax)
2009 Rusko, Kanada, Švédsko (Bern/Zürich-Kloten)
2010 Česko, Rusko, Švédsko (Kolín/Mannheim/Gelsenkirchen)
2011 Fínsko, Švédsko, Česko (BRATISLAVA/KOŠICE)
2012 Rusko, SLOVENSKO, Česko (Helsinki/Štokholm)
2013 Švédsko, Švajčiarsko, USA (Štokholm/Helsinki)
2014 Rusko, Fínsko, Švédsko (Minsk)
2015 Kanada, Rusko, USA (Praha/Ostrava)
2016 Kanada, Fínsko, Rusko (Petrohrad/Moskva)
2017 Švédsko, Kanada, Rusko (Kolín nad Rýnom/Paríž)
2018 Švédsko, Švajčiarsko, USA (Kodaň/Herning)
2019 Fínsko, Kanada, Rusko (BRATISLAVA/KOŠICE)

Najlepší hráči na jednotlivých postoch na MS v rokoch 1954-2016:

Rok Brankár Obranca Útočník

1954 Lockhardt (Kan.) Björn (Švéd.) Bobrov (ZSSR)
1955 Rigazio (USA) Gut (ČSSR) Warwick (Kan.)
1956 Ikola (USA) Sologubov (ZSSR) McKenzie (Kan.)
1957 Straka (ČSSR) Sologubov (ZSSR) T. Johansson (Švéd.)
1958 Nadrchal (CSSR) Tregubov (ZSSR) Burns (Kan.)
1959 Pučkov (ZSSR) Lamirande (Kan.) Cleary (USA)
1960 McCartan (USA) Sologubov (ZSSR) Nilsson (Švéd.)
1961 Martin (Kan.) Tregubov (ZSSR) Bubník (ČSSR)
1962 Haeggroth (Švéd. Mayasich (USA) T. Johansson (Švéd.)
1963 Martin (Kan.) Stoltz (Švéd.) Vlach (ČSSR)
1964 Martin (Kan.) Tikal (ČSSR) Ivanov (ZSSR)
1965 DZURILLA (ČSSR) Tikal (ČSSR) Staršinov (ZSSR)
1966 Martin (Kan.) Ragulin (ZSSR) Loktev (ZSSR)
1967 Wetzel (USA) Davydov (ZSSR) Firsov (ZSSR)
1968 Broderick (Kan.) Horešovský (ČSSR) Firsov (ZSSR)
1969 Holmqvist (Švéd. Suchý (ČSSR) Sterner (Švéd.)
1970 Ylönen (Fín.) Svedberg (Švéd.) Malcev (ZSSR)
1971 Holecek (ČSSR) Suchý (ČSSR) Firsov (ZSSR)
Koskela (Fín.)
1972 Valtonen (Fín.) Pospíšil (ČSSR) Malcev (ZSSR)
1973 Holeček (ČSSR) Vasiljev (ZSSR) Michajlov (ZSSR)
1974 Treťjak (ZSSR) Sjöberg (Švéd.) Nedomanský (ČSSR)
1975 Holeček (ČSSR) Marjamäki (Fín.) Jakušev (ZSSR)
1976 Holeček (ČSSR) Pospíšil (ČSSR) Martinec (ČSSR)
1977 Högosta (Švéd.) Vasiljev (ZSSR) Balderis (ZSSR)
1978 Holeček (ČSSR) Fetisov (ZSSR) Dionne (Kan.)
1979 Treťjak (ZSSR) Vasiljev (ZSSR) Paiement (Kan.)
1980 Bubla (ČSSR) Michajlov (ZSSR) Makarov (ZSSR)
1981 Lindmark (Švéd.) Robinson (Kan.) Malcev (ZSSR)
1982 Králik (ČSSR) Fetisov (ZSSR) Šalimov (ZSSR)
1983 Treťjak (ZSSR) Kasatonov (ZSSR) Lála (ČSSR)
1985 Králik (ČSSR) Fetisov (ZSSR) Makarov (ZSSR)
1986 Lindmark (Švéd.) Fetisov (ZSSR) Krutov (ZSSR)
1987 Hašek (ČSSR) Hartsburgh (Kan.) Krutov (ZSSR)
1989 Hašek (ČSSR) Fetisov (ZSSR) Bellows (Kan.)
1990 Irbe (ZSSR) Tatarinov (ZSSR) Yzerman (Kan.)
1991 Ketterer (Fín.) Macoun (Kan.) Kamenskij (ZSSR)
1992 Söderström (Švéd. ŠVEHLA (ČSSR) Sundin (Švéd.)
1993 Bříza (ČR) Juškievič (Rus.) Lindros (Kan.)
1994 Ranford (Kan.) Svensson (Švéd.) Kariya (Kan.)
1995 Myllys (Fín.) Olsson (Švéd.) Koivu (Fín.)
1996 Turek (ČR) Žitnik (Rus.) Perreault (Kan.)
1997 Salo (Švéd.) Blake (Kan.) Nylander (Švéd.)
1998 Sulander (Fín.) Kučera (CR) Forsberg (Švéd.)
1999 Salo (Švéd.) Kučera (CR) Koivu (Fín.)
2000 Čechmánek (ČR) Nummelin (Fín.) ŠATAN (SR)
2001 Hnilička (ČR) Johnsson (Švéd.) S. Kapanen (Fín.)
2002 Sokolov (Rus.) Tjärnqvist(Švéd.) Hagman (Fín.)
2003 Burke (Kan.) Bouwmeester(Kan.) Sundin (Švéd.)
2004 Conklin (USA) Tärnström (Švéd.) Heatley (Kan.)
2005 Vokoun (ČR) Redden (Kan.) Kovaľov (Rus.)
2006 Holmqvist (Švéd.) Kronwall (Švéd.) Crosby (Kan.)
2007 Lehtonen (Fín.) Markov (Rus.) Morozov (Rus.)
2008 Nabokov (Rus.) Burns (Kan.) Heatley (Kan.)
2009 Mezin (Bielor.) Weber (Kan.) Kovalcuk (Rus.)
2010 Endras (Nem.) Nummelin (Fín.) Dacjuk (Rus.)
2011 Fasth (Švéd.) Pietrangelo(Kan.) Jágr (ČR)
2012 LACO (SR) CHÁRA (SR) Malkin (Rus.)
2013 Enroth (Švéd.) Josi (Švaj.) Kontiola (Fín.)
2014 Bobrovskij (Rus.) Jones (USA) Tichonov (Rus.)
2015 Rinne (Fín.) Burns (Kan.) Spezza (Kan.)
2016 Koskinen (Fin.) Matheson (Kan.) Laine (Fin.)
2017 Vasilevskij (Rus.) Seidenberg (Nem.) Panarin (Rus.)
2018 Andersen (Dán.) Klingberg (Švéd.) Aho (Fín.)
2019 Vasilevskij (Rus.) Hronek (ČR) Kučerov (Rus.)