Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

G. Matečná: Prípady sporných práv žiadateľov bude riešiť GP SR

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: TASR - Martin Baumann

Ministerka uviedla, že bolo vyplatených 18.986 normálnych žiadostí, v 76 prípadoch bolo sporné právo užívania, čo je 0,14 % výmery.

Bratislava 20. septembra (TASR) – Je dohoda, že pri sporných právach, tzv. duplicitných deklaráciách, nebude konať Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA), ale takéto sporné práva bude hneď posielať na Generálnu prokuratúru (GP) SR a ona to bude riešiť. Uviedla to vo štvrtok šéfka agrorezortu Gabriela Matečná (SNS) po rokovaní Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Ide o prípady dvoch žiadateľov na jeden pozemok na nájom a dotácie.

Konštatovala, že sa zintenzívnila komunikácia medzi oboma stranami a informovala, že 27. septembra bude prvé školenie sudcov, prokurátorov a policajtov o poľnohospodárskych dotáciách.

Pred výborom šéfka agrorezortu podrobne hovorila o krokoch rezortu za dva roky, o práci PPA a Slovenského pozemkového fondu (SPF)a zdôraznila, že sa nebráni odbornej diskusii. Spomenula napríklad prijatie zákona o nájme poľnohospodárskej pôdy či zverejnenie plôch, na ktoré poberajú žiadatelia priame podpory. Diskusia na výbore bola aj o európskej legislatíve, obsadení novej Rady SPF, Košickej výzve, komasácii pôdy, kontrole či užívaní náhradných pozemkov. Košická výzva bola do veľkej časti splnená a aktuálne prebieha súťaž na pozemkové úpravy, dodala.

Ministerka ďalej uviedla, že bolo vyplatených 18.986 normálnych žiadostí, v 76 prípadoch bolo sporné právo užívania, čo je 0,14 % výmery. Nespokojnosť farmárov podľa nej súvisí s rozdrobeným vlastníctvom, je 8 miliónov parciel, na 230.000 kultúrnych dielov sa poberajú dotácie. „Sčasti ľudia, ktorí prenajímajú svoje pozemky, prenajmú ich duplicitne dvom rozdielnym užívateľom. S týmto problémom si PPA vie poradiť len tak, že vyrieši toto sporné právo užívania, ak to nevie, tak ich odkáže na súd," priblížila.

Témou rokovania výboru bola nečinnosť ministerky v súvislosti s riešením mimoriadne vážnej situácie v pôdohospodárstve a PPA. Poslanci si počas rokovania odhlasovali poslanecký prieskum v PPA. Dostatočnú podporu nezískali návrhy uznesení od opozičných poslancov Anny Zemanovej (SaS) a Martina Fecka (OĽaNO).

Nedostali sme odpovede na naše otázky, niektoré odpovede boli nekonkrétne, reagovala opozičná poslankyňa Zemanová na rokovanie výboru. Je sklamaná z toho, že dodnes neprišiel do parlamentu návrh na schválenie Rady SPF. Asi bude na programe októbrovej schôdze, uviedla.

Lucia Gallová z Vidieckej platformy, ktorá spoluorganizovala protest nespokojných malých a stredných roľníkov v lete v Bratislave, povedala, že poľnohospodári sledujú kroky koalície a parlamentu a rozhodnú sa o ďalšom postupe. Konštatovala, že niektoré body Košickej výzvy boli splnené a niektoré stále nie. Vysporiadať si svoju pôdu je stále ťažké a viem od poľnohospodárov z východu, že reálne v praxi nie je zmeny cítiť, uzavrela Gallová s tým, že čakajú od vlády reflexiu.

Na rokovanie výboru prišla ministerka Matečná spolu s generálnym riaditeľom PPA Jurajom Kožuchom, generálnou riaditeľkou SPF Adrianou Šklíbovou a ďalšími predstaviteľmi rezortu.
aS) a Martina Fecka (OĽaNO).