Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Policajný prezident Tibor Gašpar ostáva vo funkcii

Na snímke prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar počas tlačovej konferencie v Bratislave 17. apríla 2018. Foto: TASR - Jakub Kotian

Policajný prezident hodnotí tlak, ktorý je vyvíjaný na jeho odstúpenie z funkcie ako hru na emócie.

Bratislava 17. apríla (Teraz.sk/TASR) - Policajný prezident Tibor Gašpar ostáva vo funkcii. Uviedol to na dnešnom brífingu v reakcii na včerajšie odstúpenie ministra vnútra Tomáša Druckera.

Pripomenul, že policajného prezidenta môže minister vnútra odvolať bez udania dôvodu. "Ak ma minister požiada, aby som dal žiadosť o uvoľnenie z funkcie, urobím to, ale iniciatíva musí prísť z jeho strany," uviedol Gašpar.



"Odpolitizovanie polície, po ktorom sa toľko v uliciach volá, je paradoxne v rámci hesiel vo vzťahu k mojej osobe politické. Nemyslím si, že tu rozhodujú argumenty a zdravý rozum, ale hrá sa na emócie a vytvára sa nefunkčný obraz Policajného zboru," povedal.

Po šiestich rokoch, čo riadi políciu, to považuje za neprijateľné a pociťuje to ako osobnú krivdu. "Z úcty k tisícom policajtov a k mojej rodine sa potrebujem sčasti obhajovať," poznamenal a poukázal na pozitívne policajné výsledky a štatistiky, rozloženia zločineckých skupín, ako aj na kroky, ktoré počas svojho pôsobenia vykonal.

Tibor Gašpar zároveň odmietol, že by bol politickým nominantom, pripomenul, že v policajnom zbore je od roku 2003 a do riaditeľskej funkcie na úseku boja proti korupcii ho vymenovali v roku 2005, keď bol ministrom nominant za KDH a vo funkcii pôsobil aj za ministra nominovaného za SDKÚ.


Zároveň zdôraznil, že policajný zbor dosiahol pod jeho vedením merateľné zlepšenie. "Ak niekto polarizuje spoločnosť prostredníctvom mojej osoby, nie som to ja. Nie som politik, som policajný profesionál," povedal.

Gašpar zhodnotil aj prácu policajtov počas výkonu jeho funkcie. Spomenul zriadenie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), reorganizáciu útvarov kriminálnej polície, zriadenie pracoviska boja proti počítačovej kriminalite, zníženie kriminality, zvýšenie objasnenosti či vyrovnanie sa s migračnou krízou.



Policajný prezident sa poďakoval za kladné hodnotenie svojej profesionality premiérovi Petrovi Pellegrinimu aj odstupujúcemu ministrovi Tomášovi Druckerovi.