Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Generálne revízie v Slovnafte sa skončili, rafinéria vyrába naplno

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Generálne revízie sa v rafinérii vykonávajú v pravidelných cykloch, aby zabezpečili správny a bezpečný chod technológií.

Bratislava 19. júna (TASR) - V rafinérii Slovnaft sa po dvoch mesiacoch prác koncom mája 2012 podľa plánu skončili generálne revízie. Všetky výrobné jednotky a zariadenia, ktorých sa dotkla tohtoročná oprava a údržba, už nabehli do riadneho režimu. Na generálnych revíziách sa okrem zamestnancov samotnej rafinérie a dcérskej spoločnosti Slovnaft Montáže a opravy podieľalo okolo 2000 externých pracovníkov dodávateľských firiem. Rozpočet na práce počítal s investičnými nákladmi vo výške 25 miliónov eur, podľa predbežných odhadov táto suma nebola prekročená. Informovala o tom Hana Kukučková z odboru podnikovej komunikácie spoločnosti Slovnaft.

Medzi kľúčové činnosti počas generálnych revízií patrili práce na troch významných rafinérskych výrobných jednotkách – Atmosférickej destilácii 5, Hydrogenačnej rafinácii palív 7 a na Štiepnej jednotke hydrokraku. Z dôvodu údržby spoločnosť odstavila aj ďalších 10 výrobných jednotiek. Práce na niektorých z nich sa podarilo ukončiť s niekoľkodňovým predstihom, iné si vyžiadali mierne predĺženie času potrebného na opravy. Ani na jednej výrobnej jednotke sa však zásadnejšie neposunul termín uvedenia do chodu.

Generálne revízie sa v rafinérii vykonávajú v pravidelných cykloch, aby zabezpečili správny a bezpečný chod technológií. Zariadenia, ktoré tento rok podstúpili generálne revízie, čaká najbližšia odstávka v roku 2016. Podobný rozsah generálnych revízií ako v tomto roku, avšak na iných výrobných jednotkách, je naplánovaný o dva roky, na jar 2014.

Rafinéria Slovnaft spracovala v prvom štvrťroku tohto roka 1,44 milióna ton ropy, čo bolo o 3 % menej ako v rovnakom období vlaňajška. Dôvodom bol pokles dopytu po pohonných látkach, tak po automobilovom benzíne, ako aj motorovej nafte.