Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

V deň plánovanej svadby novinára Kuciaka odohrajú koncert

Na snímke sviečky a kvety na počesť zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny na Námestí SNP v Bratislave v utorok 27. februára 2018. Foto: TASR - Jakub Kotian

Podujatie sa začne o 14. hodine omšou v miestnom kostole Narodenia Panny Márie. Koncert sa začne o dve hodiny neskôr na neďalekom futbalovom ihrisku.

Gregorovce 17. apríla (TASR) - Piateho mája, v deň plánovaného sobáša zavraždeného novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, sa ich rodiny zídu v Gregorovciach. Ako prejav spolupatričnosti bude v tento deň aj Koncert pre Martinu a Jána, pripravovaný so súhlasom ich rodín. „Pri príprave predchádzajúcich spomienkových podujatí sme zistili, akú hudbu mali Martina a Ján radi. Viacerí ich obľúbení umelci, ako aj ďalšie mená slovenskej a českej scény, si prídu do Gregoroviec, spolu s príbuznými, uctiť ich pamiatku,“ uviedol Michal Kaščák z Pohoda Festival s.r.o.

Podujatie sa začne o 14. hodine omšou v miestnom kostole Narodenia Panny Márie. Koncert sa začne o dve hodiny neskôr na neďalekom futbalovom ihrisku. Vystúpia na ňom Jana Kirschner, Sima Martausová, Para, Vec a s nimi aj Zuzana Mikulcová. Predstaví sa tiež Konvergencie Quartet – Jozef Lupták, Marián Svetlík, Andrej Baran, Julián Veverica či Michael Kocáb a Karpatské chrbáty.

„Spolupatričnosť prídu vyjadriť aj Bez ladu a skladu, Chiki liki tu-a, Sendreiovci, Longital, B Complex, Živé kvety, Puding pani Elvisovej, Štefan Štec a Ľudová hudba Hornád i zbor Gregos z Gregoroviec,“ doplnil Kaščák s tým, že súčasťou akcie budú aj vizuálne diela. Svoju sochu „Spojili nás“ vystaví Martin Dzurek a Jano Vajsábel, Rudo Sikora pripravuje dielo „Stretneme sa a zanecháme stopu“.

„Hlavným posolstvom koncertu je spolupatričnosť s rodinami dvojice. Slobodné umenie potrebuje pre svoju existenciu slobodu, za ktorej obranu zomreli Martina s Jánom. Koncert v deň ich plánovanej svadby má v sebe symboliku stretnutia – v ten deň sa mali ich prostredníctvom spojiť dve rodiny. Veríme, že podujatie a odkaz Martiny a Jána spojí veľa ľudí, ktorým záleží na našej krajine,“ zdôraznil Kaščák. Okrem Pohody sa na akcii podieľa klub Stromoradie a obec Gregorovce.