Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

V drese Bostonu hviezdil Zdeno Chára, stal sa prvou hviezdou zápasu

Zdeno Chára Foto: TASR/AP Photo

Slovenský zadák v zápase proti Caroline zaznamenal jeden gól a na ďalšie dva prihral.

New York 29. januára (TASR) - Slovenský hokejový obranca Zdeno Chára bol hlavnou postavou nočného duelu NHL medzi Carolinou a jeho Bostonom. Kapitán Bruins sa na výhre svojho tímu v pomere 5:3 podieľal jedným gólom a dvoma asistenciami.

Chára bol režisérom úvodných troch gólových akcií hostí. Najprv v 4. minúte počas oslabenia našiel diagonálnym pasom Brada Marchanda, ktorý strelou bez prípravy otvoril skóre. Následne dostali výhodu presilovky aj Bruins, Chára na modrej čiare nevolil obávanú delovku, ale namiesto toho švihom nahodil puk na domácu bránku a ten si cez húštinu tiel našiel cestu až do siete. "To, že máte tvrdú strelu, ešte neznamená, že ju musíte za každú cenu používať," vyznal sa pre zámorské médiá trenčiansky odchovanec. "Pri prvom góle som videl Brada osamoteného, tak som sa snažil čo najskôr smerovať k nemu prihrávku. Pri druhom zásahu som sa usiloval nájsť správnu uličku, ktorou by mohol puk preniknúť do siete. Niektoré noci vám to vychádza, inokedy nie," povedal najvyšší muž NHL. Ten bol v 36. minúte aj na začiatku akcie, ktorá vrcholila drzým sólom a gólom Nathana Hortona na 3:1. Hurikánom sa síce podarilo vyrovnať, no záverečné slovo mali predsa len hostia. Český center David Krejčí 110 sekúnd pred treťou sirénou poslal medveďov znovu do vedenia a ich výhru spečatil gólom do prázdnej bránky pri neúspešnej power play domácich Tyler Seguin.

Chára po stretnutí ocenil najmä výborne zvládnuté oslabenia, jeho mužstvo sa ubránilo všetkým siedmim presilovkám súpera a v tejto sezóne pri 24 početných nevýhodách tak ešte ani raz neinkasovalo. "Výkon v oslabeniach je dôležitou súčasťou našej hry, sme naň hrdí. Niekedy sa nechávame príliš často vylučovať, ale tak to už v hokeji chodí," dodal Chára, ktorý bol s 26 odohratými minútami najvyťaženejším hráčom Bruins. Okrem troch bodov si držiteľ Norrisovej trofeje zo sezóny 2008/2009 zapísal aj jednu plusku. Po piatich odohraných zápasoch má na svojom konte päť kanadských bodov (2+3) a spolu s Davidom Krejčím (1+4) dominujú tímovým štatistikám. Boston ešte v tejto sezóne neokúsil trpkosť prehry v riadnom hracom čase a s deviatimi bodmi (4-1-0) sa vyhupol na čelo tabuľky Východnej konferencie.


Chad Johnson zneškodňuje Eratovu gólovú akciu.
Foto: TASR/AP

Hviezdil aj brankár Phoenixu Chad Johnson


V noci na utorok sa hrali v NHL ešte ďalšie štyri stretnutia. Phoenix na domácom ľade skrotil predátorov z Nashvillu, keď ich zdolal hladko 4:0. Pod víťazstvo "púštnych psov" sa najväčšou mierou podpísal brankár Chad Johnson, ktorý si pri svojom šiestom štarte v zámorskej profilige zaknihoval premiérový shutout. Bývalý gólman NY Rangers mal pôvodne stráviť celý ročník vo farmárskej AHL, zranenie jednotky Mikea Smitha a nepresvedčivé výkony náhradníka Jasona LaBarberu ale prinútili trénerov Coyotes, aby nasadili nepreskúšaného Johnsona. Jeho parádny debut vo farbách arizonského klubu sledovala v hľadisku celá jeho rodina. "Moji rodičia dosiaľ nikdy nemali šancu vidieť ma naživo chytať v NHL. Som si istý, že mama si aj trochu poplakala. Pred zápasom som vôbec nepociťoval nervozitu, len som nevedel, čo očakávať. Som šťastný, ako to nakoniec 'vypálilo'," tešil sa hrdina večera, ktorý zaznamenal 21 úspešných zákrokov.

Menšie hokejové zmŕtvychvstanie predviedol v domácom súboji s Vancouverom obhajca trofeje z Los Angeles. Kings prehrávali už 0:2, no Jeff Carter v druhej tretine znížil a ruský obranca Vjačeslav Vojnov pri power play bez brankára 44 sekúnd pred koncom tretej tretiny vyrovnal na 2:2. V nájazdoch naklonil misky váh na stranu úradujúceho šampióna opäť Carter. Králi tak dosiahli prvé domáce víťazstvo v sezóne.

Edmonton pokoril Colorado 4:1, keď všetky štyri góly strelili Oilers v presilovkách. Hviezdny český útočník Jaromír Jágr sa po menších problémoch s chrbtom vrátil do zostavy Dallasu, no ani on nezabránil prehre Stars 1:2 s Columbusom. Teaxasania prehrali všetky tri posledné zápasy o jediný gól.



Sumáre zápasov NHL:

CAROLINA - BOSTON 3:5 (1:2, 2:1, 0:2)

Góly: 15. McBain, 38. Skinner, 39. E. Staal - 4. Marchand (CHÁRA), 7. CHÁRA, 36. Horton (CHÁRA), 59. Krejčí, 60. Seguin. Brankári: Ward - Chudobin, strely na bránku: 32:38. Diváci: 17.190.

EDMONTON - COLORADO 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)

Góly: 16. Hemský, 19. Eberle, 30. Horcoff, 60. Jakupov - 48. Parenteau. Brankári: Dubnyk - Varlamov, strely na bránku: 27:38. Diváci: 16.839.

COLUMBUS - DALLAS 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)

Góly: 38. Dorsett, 42. Prospal - 25. Larsen. Brankári: Bobrovskij - Lehtonen, strely na bránku: 27:25. Diváci: 10.475.

PHOENIX - NASHVILLE 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)

Góly: 3. Vermette, 37. Korpikoski, 52. N. Johnson, 56. Yandle. Brankári: Ch. Johnson - Rinne, strely na bránku: 25:21. Diváci: 8581.

LOS ANGELES - VANCOUVER 3:2 pp a sn (0:1, 1:1, 1:0 - 0:0, 1:0)

Góly: 36. Carter, 60. Vojnov, rozhodujúci samostatný nájazd Carter - 14. Kassian, 25. Burrows. Brankári: Quick - Luongo, strely na bránku: 23:16. Diváci: 18.344.