Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Izraelská polícia zatkla päť židovských tínedžerov

mladý Palestínčan, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Päť mladíkov je podozrievaných z napadnutia Palestínčana.

Jeruzalem 20. augusta (TASR) - Izraelská polícia dnes oznámila, že zatkla piatich židovských tínedžerov, ktorých podozrieva, že zbili v Jeruzaleme svojho palestínskeho vrstovníka a opustili ho v kritickom zdravotnom stave.

Židovskí mladíci napadli 17-ročného Džamála Džuláního vo štvrtok na námestí v centre Jeruzalema. Keď upadol do bezvedomia, ušli. Do nemocnice bol prevezený vo vážnom zdravotnom stave.

Podľa svedkov židovský dav na námestí skandoval rasistické heslá a napadnutie Džuláního videli desiatky ľudí.

Izraelský vicepremiér Moše Jaalon obe nenávistné akcie odsúdil, zdôrazňujúc, že ich nemožno tolerovať. Vyhlásil, že tieto "teroristické činy sú v rozpore so židovskými hodnotami" a zaslúžia si tvrdú odpoveď.

Hovorca izraelskej polície Micky Rosenfeld informoval, že v zatknutej pätici sú štyria neplnoletí. Najmladší má 13 rokov a najstarší 19.

"Vypočúvame ich, aby sme pochopili pozadie tejto udalosti," povedal pre agentúru DPA. Polícia si prehráva zábery z bezpečnostných kamier a čaká, kým obeť útoku naberie sily a pomôže jej pri vyšetrovaní.

Napadnutý palestínsky mladík povedal novinárom, keď sa prebudil z bezvedomia, že si nič z útoku nepamätá: "Povedali mi, že ma zmlátilo niekoľko židov."

Hovorkyňa nemocnice uviedla, že jeho zdravotný stav sa zlepšil a pacienta v nedeľu premiestnili z intenzívnej starostlivosti.

Polícia uviedla, že v súvislosti s iným prípadom židovského násilia, ku ktorému došlo takisto vo štvrtok večer, ale v Predjordánsku južne od Jeruzalema, zatiaľ nikoho nezatkla. Neznámi útočníci tam hodili na palestínsky taxík zápalnú bombu. Päťčlenná rodina - z toho tri deti - a vodič utrpeli vážne popáleniny.