Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

J. Laššáková: O kandidátoch do ÚPN sa bude možno rokovať i s opozíciou

Foto: TASR/Štefan Puškáš

O nových nominantoch vládnej strany do Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) by mal rozhodnúť celý poslanecký klub Smeru-SD.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková pripúšťa rokovania s opozíciou ohľadom obsadenia dvoch voľných miest v Správnej rade Ústavu pamäti národa (ÚPN).

"Nechceme to uponáhľať. Možno bude treba rokovať aj s opozíciou. Ide o to, aby o ľuďoch, ktorí budú navrhnutí, neboli pochybnosti," povedala dnes pre TASR.

Nechcela však spresniť, či by zmyslom rokovaní s opozíciou malo byť hľadanie širšej podpory pre kandidátov Smeru-SD, alebo prípadná podpora ľavicových poslancov niektorému z kandidátov opozície. Z opozičných strán zatiaľ nominovalo kandidáta len KDH, je to bývalá podpredsedníčka strany Mária Sabolová.

Laššáková zopakovala, že každý poslanec Smeru-SD má právo priniesť na poslanecký klub strany meno, o ktorom budú potom diskutovať. "Dostala som napríklad informáciu, že pán poslanec Peter Fitz dal nejaký návrh. Myslím si, že to tento týždeň zosumarizujeme," povedala. Na otázku, či v diskusii niekto spomenul meno primátora Považskej Bystrice Karola Janasa odpovedala, že takúto nomináciu zatiaľ nemá. Informáciu o tom, že sa v strane hovorilo aj o tomto mene, má TASR z dvoch nezávislých zdrojov blízkych Smeru-SD. "Zatiaľ som takúto nomináciu nedostala, nemám ju. Uvidím v Bratislave na klube, aké nominácie sú," dodala Laššáková.

Zároveň spresnila, že aj nomináciu poslanca Ivana Vargu (Smer-SD), ktorou je Štefan Volner, treba brať v tom kontexte, že každý člen poslaneckého klubu môže priniesť meno kandidáta. "Pán Varga povedal, že ho navrhol, budeme to riešiť. Je to pred uzávierkou," dodala.

"Člen Správnej rady ÚPN musí spĺňať kritériá, ktoré sú stanovené v zákone," reagovala na otázku, podľa akých kritérií poslanci Smeru-SD hľadajú vhodné osobnosti. Okrem bezúhonnosti kandidát nesmie byť bývalým členom Komunistickej strany Československa, alebo Národného frontu. "Vieme, aké je postavenie a ciele ÚPN. Ten, kto by sa mal stať členom Správnej rady, by mal mať určité vzdelanie, aj vzťah k histórii a k zámeru, čo ÚPN robí," dodala. "Budem chcieť, aby sme to uzavreli do konca mesiaca. Tretieho septembra je pondelok, dovtedy treba dať návrhy. Myslím si, že v priebehu budúceho týždňa to určite uzavrieme," konštatovala Laššáková.

O nových nominantoch vládnej strany do Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) by mal rozhodnúť celý poslanecký klub Smeru-SD. Andrej Kolesík, ktorý naposledy so svojimi kandidátmi dvakrát v tajnej voľbe neuspel, ešte 15. augusta nevedel, či ponúkne spolustraníkom aj ďalšie mená.

Naposledy kandidátov do Správnej rady ÚPN nominoval za Smer-SD len Kolesík. Roman Lebeda a Ján Hrubý, ktorých presadzoval, však neuspeli ani v jednej z dvoch tajných volieb. Po spochybňovaní mladých kandidátov opozíciou im totiž hlas nedali ani všetci poslanci Smeru-SD.