Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Johnson: Ďalší odklad brexitu je nezmyselný, drahý a škodlivý

Britský premiér Boris Johnson hovorí v Dolnej snemovni britského parlamentu v Londýne 19. októbra 2019. Foto: TASR/AP

Britský premiér povedal, že jeho nová dohoda o brexite môže urovnať rozpory v britskej politike a zjednotiť bojujúce frakcie.

Londýn 19. októbra (TASR) - Britský premiér Boris Johnson v sobotu vo svojom prejave pred poslancami Dolnej snemovne varoval pred ďalším odkladom termínu brexitu. Informovali o tom svetové agentúry.

Johnson poslancom adresoval presvedčenie, že predstavitelia Európskej únie "majú veľmi malú chuť" na ďalšie predĺženie termínu odchodu Británie z EÚ. Ďalší odklad je "nezmyselný, drahý a veľmi škodlivý pre dôveru verejnosti", povedal Johnson na mimoriadnom zasadnutí parlamentu, ktoré sa cez víkend koná po prvý raz za 37 rokov.

"Teraz je čas pre Dolnú snemovňu, aby sa spojila a spojila aj ľudí," vyhlásil Johnson a dodal, že verí tomu, že ľudia doma dúfajú a očakávajú výsledok hlasovania. Johnson povedal, že jeho nová dohoda o brexite môže urovnať rozpory v britskej politike a zjednotiť bojujúce frakcie, napísala agentúra AP.

Na základe tejto dohody tak podľa neho Británia opäť prevezme kontrolu nad svojimi hranicami, rybárstvom a obchodom a zachová výsledky Veľkopiatkovej dohody z roku 1998, ktorá pomohla ukončiť násilie v Severnom Írsku.

Líder hlavnej britskej opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn dohodu vyrokovanú Johnsonom však podľa televíznej stanice Sky News označil za ešte horšiu, než bola predchádzajúca, ktorú vyrokovala bývalá premiérka Theresa Mayová.

Táto nová dohoda podľa neho spôsobí napríklad rušenie pracovných miest vo výrobe v celej Británii. "Absolútne rozumiem sklamaniu a únave v tejto krajine i v tejto snemovni - avšak jednoducho nemôžeme zahlasovať za dohodu, ktorá je ešte horšia než tá, ktorú (Dolná) snemovňa už trikrát odmietla," vyhlásil Corbyn.

Johnson na Corbynove slová reagoval, že poslanci by ich mali ignorovať a zahlasovať za "skvelú dohodu, ktorá posunie Britániu aj celú Európu vpred".