Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

KĽDR a Južná Kórea rokovali o stretnutiach rozdelených rodín

Kim Čong-un, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kórejskí lídri sa vtedy dohodli, že stretnutie rozdelených rodín sa bude konať 15. augusta. Vtedy si obe krajiny pripomínajú Deň oslobodenia.

Soul 22. júna (TASR) - Predstavitelia Južnej Kórey a KĽDR diskutovali v piatok o možnosti stretnutia rodín rozdelených kórejskou vojnou z rokov 1950-53. S odvolaním sa na juhokórejské médiá o tom informovala agentúra DPA.

Podľa televíznej a rozhlasovej spoločnosti KBS juhokórejská delegácia na schôdzke navrhla, aby boli rodinám umožnené návštevy v rodných mestách a poštový kontakt. Južná Kórea zároveň verí, že takéto rokovania umožnia, aby sa stretnutia rozdelených rodín konali pravidelne.

Rozhovory delegácií oboch Kóreí, ktoré sa konali v hoteli na Diamantovej hore (Kumgang) v turistickej oblasti na juhovýchode Severnej Kórey, boli súčasťou dohody medzi juhokórejským prezidentom Mun Če-inom a severokórejským vodcom Kim Čong-unom uzatvorenej na historickom aprílovom summite.

Kórejskí lídri sa vtedy dohodli, že stretnutie rozdelených rodín sa bude konať 15. augusta. Vtedy si obe krajiny pripomínajú Deň oslobodenia. Naposledy k podobnému stretnutiu rodín došlo v októbri v roku 2015.

Po aprílovom summite najvyšší predstavitelia Severnej a Južnej Kórey ohlásili kroky smerujúce k oficiálnemu ukončeniu kórejskej vojny a zbaveniu Kórejského polostrova jadrových zbraní. Obe krajiny sú totiž technicky ešte stále vo vojnovom stave, pretože kórejská vojna sa skončila pred vyše šiestimi desaťročiami len prímerím.

Pozitívny vývoj napätých vzťahov s Kórejskou ľudovodemokratickou republikou prinieslo aj historické stretnutie Kim Čong-una s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v Singapure, ktoré sa uskutočnilo 12. júna. Výmenou za bezpečnostné záruky od USA sa Kim na tejto schôdzke s Trumpom zaviazal k úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova.