Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Korunovačné dni aktivity M. Vetríka nekopírujú, bráni sa Bratislava

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

M. Vetrík organizuje v rámci Korunovačných slávností v Bratislave aj tento rok korunovačný sprievod ako verejné zhromaždenie.

Bratislava 20. júna (TASR) – Korunovačné dni v Bratislave, ktoré bude na jeseň organizovať mesto, nekopírujú aktivity Miroslava Vetríka, ktorý v týchto dňoch v hlavnom meste usporadúva 17. ročník Korunovačných slávností, a ani s nimi nesúvisia. Pre TASR to uviedol bratislavský magistrát. Reagoval tak na Vetríkovu kritiku na adresu vedenia Bratislavy.

"Téma korunovácií je spätá s históriou mesta Bratislavy a tvorí významnú súčasť jej historickej identity. Mesto Bratislava chce s touto témou pracovať celoročne, či už z hľadiska podujatí, marketingu, alebo historického výskumu a reflexie," povedal hovorca Bratislavy Peter Bubla. Korunovačné dni, ktoré sa uskutočnia na jeseň, majú byť podľa jeho slov len jednou z viacerých aktivít v tomto portfóliu.

"Čo sa týka Korunovačných slávností, ponúkli sme pánovi Vetríkovi všetky možnosti podpory, akými mesto disponuje. Pretože nepožiadal o finančnú podporu v existujúcich podporných schémach, nebolo možné rozhodovať o pridelení finančnej dotácie na toto podujatie,"
podotkol Bubla.

Vetrík organizuje v rámci Korunovačných slávností v Bratislave aj tento rok korunovačný sprievod ako verejné zhromaždenie. Týmto vyjadruje svoj nesúhlas s vedením Bratislavy, ktoré podľa neho zamýšľa pokračovať v organizovaní podobného podujatia pod názvom Korunovačné dni.

Na jednej strane víta, že aj toto nové vedenie mesta "objavilo" tému bratislavských korunovácií ako dôležitú tému hľadania identity hlavného mesta. "Na druhej strane, mesto má rozhodne viac možností, ako tému bratislavských korunovácií celoročne rozvíjať, a nie kopírovať doterajšie aktivity nášho občianskeho združenia," povedal Vetrík s tým, že sa spolupráci s hlavným mestom nebránia. Ponúkanú spoluprácu len vo forme marketingovej podpory však považuje za neprimeranú.