Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Košickí hokejisti oddychujú pred semifinále extraligovej play off

Hráči z klubu HC Košice Foto: TASR/František Iván

Košičania po výsledku 4:1 na zápasy ako prví postúpili medzi elitnú štvoricu tímov vo vyraďovacej fáze a vďaka tomu sa teraz môžu tešiť na dva dni voľna.

Košice 16. marca (TASR) - Hokejisti úradujúceho slovenského majstra HC Košice sa jedenástykrát v rade prebojovali do semifinále extraligovej play off, keď v piatom dueli na domácom ľade zdolali Banskú Bystricu gólom Lukáša Hvilu v nadstavenom čase.

Košičania po výsledku 4:1 na zápasy ako prví postúpili medzi elitnú štvoricu tímov vo vyraďovacej fáze a vďaka tomu sa teraz môžu tešiť na dva dni voľna. Na meno svojho ďalšieho súpera si však ešte musia počkať.

"Dobre sme zahrali presilovku štyroch proti trom, Stano Gron mi pekne posunul puk a ja som už zakončoval do prázdnej bránky," opísal rozhodujúci moment piateho duelu v košickej Steel aréne Hvila. Bývalý hráč "baranov" tak napodobnil svojho bývalého ale i súčasného spoluhráča obrancu Mareka Kolbu, ktorý podobným spôsobom pečatil osud stretnutia hneď v úvodnom stretnutí danej štvrťfinálovej série.

"Už v prvom zápase, v ktorom rozhodol Marek, to takto tréner poskladal a zopakoval to i teraz. Vyšlo to a sme radi. Bol to vyrovnaný duel, my sme sa však snažili vyhrať a myslím si, že túžba nám pomohla zvíťaziť," povedal Hvila.


Jeden gól rozhodoval

Štvrťfinále medzi "oceliarmi" a "baranmi" prinieslo vyrovnanú sériu a s výnimkou jedného duelu rozhodoval vo všetkých zápasoch jeden gól. "Pravdupovediac som čakal takúto vyrovnanú sériu, pretože už tie zápasy v základnej časti naznačovali, že to nebude ľahký súper. Hrali sme s nimi vyrovnané duely i keď sme väčšinou zvíťazili, no vedeli sme, že to bude o jeden, dva góly. Je to však play off, sme radi, že to takto dopadlo a teraz máme trošku dlhšie voľno," uviedol kapitán tímu Miroslav Zálešák, ktorý nechcel špekulovať o možnom semifinálovom súperovi: "Je mi to jedno, pretože my tieto veci nedokážeme ovplyvniť, nie je to v našich rukách. Budeme to sledovať, teraz si však dva dni oddýchneme a pripravíme sa na ďalšiu sériu."

Diváci si mohli vychutnávať kombinačný hokej s dobrou defenzívou a s množstvom osobných súbojov. Korením série boli určite i kvalitné zákroky gólmanov na jednej, či druhej strane. "Celú tú sériu odchytali brankári vynikajúco, či už obaja gólmani na strane súpera alebo náš Saša Hylák. Bolo tam množstvo šancí a chvalabohu je už táto séria za nami," skonštatoval Zálešák, ktorý pochválil i bojovný výkon súpera: "Majú svoj systém, ktorý im sedí, čo dokázali v priebehu sezóny. Boli to naozaj ťažké zápasy. Pred semifinále však ešte máme na čom pracovať, či už presilovkách, oslabeniach alebo iných štandardných situáciách."


Zápas sprevádzal i zranenia

Tím spod Urpína pricestoval do metropoly východu bez viacerých opôr, navyše sa pred zápasom nešťastne zranil kapitán Michal Grman a v samotnom zápase sa zranil Ľubor Zuzin.

"Zuzin má otras mozgu po zákroku domáceho hráča, zostal na pozorovaní v nemocnici. Grmana seklo pred zápasom a nemohol nastúpiť. Škoda, pretože sme nastúpili takí zdecimovaní. Pre chorobu nemohli pricestovať ani Tomáš Brňák a Jano Sýkora, ktorí sú naši nosní hráči. V sérii sa ukázalo, že Košice disponujú viacerými individualitami, ktoré vedeli rozhodnúť zápas. Možno škoda toho, že sme sériu začali v Košiciach, dvakrát sme viedli podobne ako dnes, no nedokázali sme odskočiť o dva góly," zamyslel sa kormidelník Bystrice Milan Staš. Za stavu 1:0 v prospech hostí mal v 34. minúte pred sebou prázdnu bránku Kokavec, ale Hylák sa dokázal rýchlo presunúť a vyrážačkou zázračne puk vyrazil.

Nasadenie zverencom Milana Staša určite nechýbalo, ale v najdôležitejších momentoch zápasu rozhodovali skúsenosti košických hráčov a možno i trošku šťastia. Bystričania však zanechali dobrý dojem a za predvedený výkon sa určite nemuseli červenať.

"Určite rozhodli skúsenosti, pretože Košice majú dobrý káder. My sme mali veľa zranených hráčov a keď som to tak rátal, tak sme mali v tíme asi osem nováčikov, ktorí hrali play off možno prvú, či druhú sezónu. Je to dosť na to, aby nás porazilo také skúsené mužstvo ako Košice. Napriek tomu si myslím, že sme s nimi odohrali kvalitné zápasy a prehrávali sme naozaj iba o gól, čo nás mrzí," uzavrel obranca "baranov" Lukáš Bambúch, ktorý si myslí, že zlomovým momentom série bola domáca prehra (1:3) vo štvrtom stretnutí play off.