Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Kúpele Grössling si za dva dni prišlo pozrieť takmer 3000 ľudí

Na snímke súčasný stav budovy bývalých kúpeľov Grössling 19. októbra 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Budova mestských kúpeľov Grössling je ikonickou stavbou Bratislavy a zároveň národnou kultúrnou pamiatkou.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Mestské kúpele Grössling v Bratislave, ktoré po rokoch chátrania plánuje hlavné mesto obnoviť, môže od stredy (7.11.) navštíviť verejnosť. Túto možnosť využilo za dva dni takmer 3000 ľudí. V piatok majú záujemcovia poslednú možnosť pozrieť si národnú kultúrnu pamiatku a ikonickú stavbu Bratislavy z čias, kedy bola vyhľadávaným miestom Bratislavčanov. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Zuzana Onufer.

Kúpele Grössling, v blízkosti Vajanského nábrežia a Kúpeľnej ulice, budú pred obnovou pre verejnosť otvorené v piatok poslednýkrát od 16. do 19. h. Cieľom hlavného mesta je umožniť verejnosti pozrieť si kúpele ešte v pôvodnom stave. Kúpele boli totiž pre verejnosť dlhé roky z bezpečnostných dôvodov uzavreté. "Po opätovnom získaní budovy hlavným mestom je v pláne začať s jej postupnou rekonštrukciou. Mesto vyčlenilo v návrhu rozpočtu na budúci rok 800.000 eur, ktoré sú určené na ich postupnú obnovu," uviedla Onufer.

Budova mestských kúpeľov Grössling je ikonickou stavbou Bratislavy a zároveň národnou kultúrnou pamiatkou. Postavili ju v roku 1895 a ako kúpele slúžila budova Bratislavčanom až do roku 1994. Hlavné mesto uzavrelo v roku 2007 zmluvu o nájme priestorov kúpeľov Grössling so spoločnosťou Synaphea za účelom rekonštrukcie kúpeľov. K tej ale nikdy nedošlo, a preto hlavné mesto prevzalo späť kúpele Grössling od nájomcu v roku 2017. Od roku 2017 prebiehali v objekte sanačné práce a aktuálne mesto pripravuje celkovú obnovu kúpeľov.

Budovu kúpeľov Grössling postavili v roku 1895 pod názvom Bad Pozsony podľa projektu viedenského architekta Alberta Svobodu a boli v nej sedacie a vaňové kúpele. K rozšíreniu kúpeľov o nové krídlo došlo v roku 1914. V časti budovy orientovanej na Dunaj vybudovali aj šermiarsku sálu. V roku 1917 Priemyselná banka predala kúpele Prešporskej obchodnej a úvernej banke a kúpele Pozsony sa zmenili na akciovú spoločnosť Grössling. Posledné rozširovanie kúpeľov sa udialo v rokoch 1929 a 1930, kedy sa kúpele rozrástli o nové byty. V roku 1946 odkúpilo kúpele mesto. V roku 1994 došlo po takmer 100 rokoch k ich uzatvoreniu pre havarijný stav.