Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Kurz eura klesol na 1,2298 USD/EUR

Foto: TASR/Michal Svítok

Dôvodom sú lepšie než očakávané makroekonomické údaje z USA. Euro sa dnes podvečer predávalo po 1,2298 USD.

Frankfurt nad Mohanom 17. augusta (TASR) - Spoločná európska mena sa dostala pod tlak. Dôvodom sú lepšie než očakávané makroekonomické údaje z USA.

Euro sa dnes podvečer predávalo po 1,2298 USD. Pritom ešte v poludňajšom obchodovaní jeho kurz dosiahol 1,2382 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila napoludnie referenčný kurz na 1,2337 (vo štvrtok: 1,2279) USD/EUR.

"Prekvapivé zlepšenie spotrebiteľskej dôvery v USA podporilo dolár," uviedol devízový expert banky Metzler Sebastian Sachs. Index spotrebiteľskej dôvery agentúry Reuters a Michiganskej univerzity podľa prvého odhadu v auguste 2012 vyskočil z júlových 72,3 bodu na 73,6 bodu, čo je najviac od mája. Ekonómovia prognózovali rast indexu na 72,4 bodu.

Dobré údaje z USA podľa Sachsa znižujú pravdepodobnosť, že americká centrálna banka Fed bude pokračovať v uvoľňovaní menovej politiky, aby podporila ekonomiku. Ďalšie kolo nákupu dlhopisov zo strany Federálneho rezervného systému (Fed) by oslabilo dolár. Okrem dlhovej krízy eurozóny je hlavnou témou na devízovom trhu ďalšie smerovanie menovej politiky americkej centrálnej banky.