Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Kurz eura sa drží nad úrovňou 1,30 USD/EUR

Foto: TASR/AP

Devízový trh sa dnes sústredí aj na aukciu talianskych dlhopisov. Ide o prvý pokus Ríma získať peniaze na trhu odvtedy, čo premiér Mario Monti ohlásil odchod.

Frankfurt nad Mohanom 12. decembra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny sa drží nad úrovňou 1,30 USD/EUR, informovala o tom agentúra DPA.

Trh dnes čaká predovšetkým na zasadnutie menového výboru americkej centrálnej banky (Fed). Očakáva sa, že banka rozhodne o ďalších opatreniach na podporu ekonomiky.

Dnes ráno sa euro predávalo po 1,3010 USD, to znamená, že približne pri rovnakom kurze ako v utorok (11. 12.) podvečer. Dolár stál 0,7686 eura. Európska centrálna banka (ECB) v utorok napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,2993 (v pondelok: 1,2930) USD/EUR.

Odborníci očakávajú, že Fed od januára navýši program výkupu dlhopisov, aby nahradil takzvanú operáciu Twist, ktorá sa končí. V jej rámci Fed predáva dlhopisy s krátkodobou splatnosťou a za získané peniaze nakupuje dlhopisy s dlhodobou splatnosťou. Cieľom operácie Twist je zníženie dlhodobých úrokových sadzieb.

Trh sa dnes okrem toho sústredí na aukciu talianskych dlhopisov. Ide o prvý pokus Ríma získať peniaze na trhu odvtedy, čo premiér Mario Monti ohlásil odchod.