Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Na kurze orezávania ovocných drevín sa zišli ľudia z celého východu

Na snímke Mojmír Kvietoň, ktorý sa špecializuje na odborný rez ovocných drevín, pri praktickej ukážke v sade. Porúbka, 18. novembra 2017 Foto: TASR/Michaela Zdražilová

Po teoretickej príprave sa tak účastníci presunuli priamo do záhrad obyvateľov Porúbky, ktorí na predvedenie praktickej ukážky ponúkli svoje sady.

Porúbka 18. novembra (TASR) - Občianske združenie (OZ) Zelený kameň pripravilo v sobotu v obci Porúbka v Humenskom okrese štvrté pokračovanie kurzu orezávania ovocných drevín. Nadšencov, ktorých táto aktivita zaujíma, sa tu z celého východného Slovenska zišlo približne 60.

"Cieľom podujatia je ľuďom ukázať praktické rezy, lebo vieme sami na sebe, my, čo máme záhrady, že pri tom robíme chyby. Je dobré, aby to videli priamo v praxi predvedené odborníkom," uviedol pre TASR Martin Oskorip z OZ. Obyvatelia, ktorí žijú v obciach, majú totiž podľa jeho ďalších slov záujem starať sa o dreviny. Ide aj o určitý druh motivácie pre ľudí, aby sa k pestovaniu vlastného ovocia vrátili, aj keď veľkú konkurenciu v tejto oblasti predstavujú supermarkety.

Po teoretickej príprave sa tak účastníci presunuli priamo do záhrad miestnych obyvateľov, ktorí na predvedenie praktickej ukážky ponúkli svoje sady. Predviedol ich Mojmír Kvietoň, ktorý sa špecializuje na odborný rez ovocných drevín. "Pokiaľ človek nie je presvedčený o tom, že vie dobre rezať, tak je dobré vyhľadať odborníka a poučiť sa," uviedol pre TASR.



Priamo na mieste záujemcom ukázal rez drevín starších ovocných stromov. Poznamenal, že je to trochu v netypickom termíne, ale ukážka v teréne je pre nich najvýhodnejšia. "Lebo to, čo naštudujete, nemusí byť vždy pravda a každý to môže inak chápať. Ten istý konár v záhrade vyzerá úplne inak, ako pri teoretickej príprave," zdôraznil.

Najčastejšími chybami, ktoré ľudia pri tejto činnosti robia, sú podľa jeho ďalších slov skracovanie, používanie nevhodného náradia, zvolenie nesprávneho termínu, zlá technika rezu, príp. neošetrenie stromu, pokiaľ sa rez realizuje v inom čase, než mu prislúcha.

Na kurze sa podľa Oskoripa zúčastnili nielen ľudia z okolia, ale aj z Košíc, Starej Ľubovne či Michaloviec. "Vidíme, že ten záujem naozaj je. Tí ľudia by chceli niečo také organizovať vo svojich obciach. Vieme im podať pomocnú ruku," uzavrel.