Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Ľadový festival v Číne je v plnom prúde, ľudí prekvapil extrémny mráz

Ilustračná snímka. Foto: TABLET.TV/Printscreen

Čínsky ľadový festival pripravovalo takmer 10-tisíc ľudí.

Charbin 23. januára (TABLET.TV) – S treskúcou zimou bojujú aj na miestach, kde sú na ňu zvyknutí. Jeden zo svetovo najznámejších ľadových festivalov v Číne v meste Charbin je v plnom prúde. Otvorili ho začiatkom roka. Denne sem zavítajú stovky zahraničných turistov, aby si pozreli napríklad moskovské Červené námestie alebo budhistický chrám ako z thajskej metropoly Bangkok. To všetko je vytesané do kusov ľadu, a preto povinnou výbavou každého návštevníka je teplé oblečenie.

"Nikdy v živote som nebol na chladnejšom mieste. Dokonca som si musel kúpiť nové rukavice. Je príšerná zima," povedal jeden z návštevníkov.

Čínsky ľadový festival pripravovalo takmer 10-tisíc ľudí. Priemerná teplota sa tu pohybuje okolo 35 stupňov Celzia pod nulou. Podmienky majú organizátori v tomto roku viac ako ukážkové.

"Festival má dlhoročnú tradíciu. Veríme, že tento rok bude odlišný od ostatných ročníkov, minimálne v tom, aká je zima. Ľadový festival je symbolom čínskeho zimného turizmu, čo aj samotné počasie v tomto roku potvrdilo," povedal pre agentúru AP manažér podujatia Wang Zengyu.

Aj napriek mrazivým teplotám sa festival s takmer 20-ročnou tradíciou stále teší veľkej popularite. Len v minulom roku sa na umenie z ľadu prišlo pozrieť asi 18 miliónov návštevníkov z celého sveta a miestny turizmus si prilepšil o takmer 4 a pol milióna dolárov.