Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia

Lagardová: ECB čoskoro začne znižovať úrokové sadzby

Christine Lagardová, prezidentka Európskej centrálnej banky (ECB). Foto: TASR/AP

Lagardová v utorok na okraji jarného zasadnutia Medzinárodného menového fondu (MMF) v rozhovore pre CNBC uviedla, že ECB naďalej smeruje k uvoľneniu menovej politiky.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 16. apríla (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy. TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

Lagardová v utorok na okraji jarného zasadnutia Medzinárodného menového fondu (MMF) v rozhovore pre CNBC uviedla, že ECB naďalej smeruje k uvoľneniu menovej politiky. Prvýkrát by mala znížiť sadzby v blízkej budúcnosti, ak nepríde väčším šokom.

ECB bude "veľmi pozorne" sledovať ceny ropy. Dôvodom sú obavy z rozšírenia konfliktu na Blízkom východe. Ceny čierneho zlata však podľa Lagardovej reagovali na víkendový letecký útok Iránu na Izrael zatiaľ "relatívne mierne".

"Vidíme dezinflačný proces, ktorý sa vyvíja v súlade s našimi očakávaniami," uviedla Lagardová. "Musíme len o niečo viac dôverovať tomuto dezinflačnému procesu, ak sa však bude vyvíjať podľa našich očakávaní, ak nedôjde k nejakému veľkému šoku, smerujeme k momentu, keď budeme musieť uvoľniť reštriktívnu menovú politiku." Dodala, že ECB by mohla spustiť cyklus uvoľňovania v pomerne krátkom čase.