Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

M. GLVÁČ: Bývalé vedenie sa dohodlo na dodávaní plynu s SPP bez súťaže

Minister obrany Martin Glváč Foto: TASR/Michal Svítok

Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil šéf rezortu obrany Martin Glváč (Smer-SD).

Bratislava 10. augusta (TASR) – Bývalé vedenie rezortu obrany nevypísalo súťaž na dodávky plynu pre ministerstvo. Namiesto súťaže sa dohodlo priamo so spoločnosťou SPP, ktorá mala ministerstvu dodávať plyn v roku 2012 za necelých osem miliónov eur. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil šéf rezortu obrany Martin Glváč (Smer-SD).

Za lajdácky prístup nám hrozí mastná pokuta od Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO),“ podčiarkol Glváč. Stará zmluva vypršala koncom roka 2011. Súťaž mal vypísať Úrad pre investície a akvizície, ktorému šéfoval Pavol Liška. Ten kandidoval v posledných parlamentných voľbách na kandidátke strany SaS. Príkaz na vyhlásenie verejného obstarávania mal Liška dostať od šéfa Sekcie majetku a infraštruktúry (SEMAI) Mariána Viskupiča, ktorý taktiež kandidoval za SaS. „Takýto pokyn (Liška, pozn. TASR) ignoroval a reálne podklady ani príkaz na obstarávanie nevydal. Namiesto toho v roku 2011 a začiatkom roku 2012 rokoval v rozpore so zákonom iba s SPP,“ objasnil Glváč.

Situácia sa vyhrotila na začiatku tohto roka, keď SPP naďalej dodával plyn pre ministerstvo, no ekonomická sekcia rezortu faktúry odmietla uhrádzať, keďže nedisponovala riadne uzatvorenou zmluvou. Tá nemohla byť uzavretá, keďže rezortu začala po odvolaní exministra Ľubomíra Galka (SaS) šéfovať bývalá premiérka Iveta Radičová, ktorá pozastavila podpisovanie všetkých zmlúv. Podľa ministra tak hrozilo odpojenie rezortu od plynu. Situáciou sa začala zaoberať Radičová, ktorá údajne dala Viskupičovi príkaz, aby zmluvu podpísal. „Ten to odmietol, nakoľko vedel, že je tam problém a nakoniec 29.3. to podpísal pán Liška,“ dodal minister. Prvé tri mesiace tohto roka však SPP dodával plyn bez platnej zmluvy. Rezort obrany v súčasnosti pripravuje podklady na vyhlásenie verejného obstarávania na dodávku plynu na ďalšie roky.

Kauza podľa Glváča prechádza obdobím ministrovania Galka. Celkovo zhodnotil, že hoci mu Radičová, ktorá rezortu vlani šéfovala, odovzdala čistý stôl, pod ním sa nachádza „množstvo hnoja“ a ten bude treba ešte dlho vynášať.


Exminister obrany Galko je presvedčený, že na zmluvu sa treba pýtať v prvom rade Radičovej. "Viem, že tam boli nejaké problémy a dve sekcie sa dohadovali ohľadom rôznych podmienok. Ale medzitým padla vláda, ja som bol odvolaný a neviem z akého dôvodu sa nakoniec tá súťaž neurobila. Keby som tam bol ja, tak jednoducho napriamo to podpísané nebude," vyhlásil podpredseda SaS.

Pochybenie však nepripúšťa ani expremiérka Radičová, ktorá rezort viedla až do nástupu Glváča. S Liškom, podľa jej slov, sa na tému dodávok plynu nerozprávala. Navyše pripomína, že vydala zákaz podpisovať zmluvy až do nástupu nového ministra. "Bez debaty, obrana nemôže byť bez dodávok plynu, ale samozrejme je úplne vylúčené, aby to išlo bez verejného obstarávania," povedala.

Pavol Liška, ktorý mal zmluvu podpísať, sa momentálne nachádza mimo domova. Vo veci by sa preto mal vyjadriť až po návrate, keď sa s oboznámi so všetkými detailmi.