Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Niekoľko tisíc Maďarov protestuje proti prijatej zmene zákonníka práce

Ilustračné foto Foto: TASR - Ladislav Vallach

Demonštranti popoludní obsadili Margitin most, na ktorom policajti zastavili premávku električiek a požiadali cestujúcich, aby z nich vystúpili von.

Budapešť 12. decembra (TASR) - Po stredajšom schválení ostro kritizovanej novely zákonníka práce v maďarskom parlamente, v zmysle ktorej sa zvýši rámec ročných nadčasov zamestnancov z terajších 250 na 400 hodín, sa v uliciach Budapešti začali zhromažďovať protestujúci, informoval spravodajský server 24.hu.

Demonštranti popoludní obsadili Margitin most, na ktorom policajti zastavili premávku električiek a požiadali cestujúcich, aby z nich vystúpili von.

Poslanec opozičnej strany Dialóg (Párbeszéd) Bence Tordai pre server povedal, že protestujúci smerujú k Oktogonu cez Veľkú okružnú cestu (Nagykörút).

Dav, ktorý sa časom rozrástol na niekoľkotisícový, skandoval "Poďte s nami!", "Diktátor!", "Vláda mafie!" či "Orbán zmizni!".

Spravodajský server Index.hu uviedol, že k centru mesta smerovali obrnené vozidlá protiteroristického centra TEK. Pokojný pochod podľa posledných informácií smeruje k sídlu vládnej strany Fidesz na Lendvayho ulici.

Novela umožňuje, aby sa vyplácanie nadčasov v budúcnosti mohlo odkladať v objektívnych prípadoch - technických či organizačných - až tri roky. V zákonníku sa uvádza, že nadčasy sú dobrovoľné.

Fidesz v súvislosti s touto zmenou zdôrazňoval, že jej cieľom je odstrániť právne prekážky pre tých, ktorí chcú viac pracovať a viac zarobiť.

Návrh zmeny zákonníka práce schválilo 130 poslancov bloku vládnych strán Fidesz-KDNP, proti hlasovalo 52 poslancov a jeden sa zdržal hlasovania.

Minulú sobotu (8. 12.) protestovalo v Budapešti proti novele niekoľko tisíc odborárov. Tí v protestoch tento týždeň pokračovali blokovaním jazdných pruhov štátnych ciest vo viacerých maďarských mestách.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)