Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Sporné gólové momenty vo futbale budú už čoskoro minulosťou

Foto: TASR

Medzinárodná komisia pre pravidlá dala zelenú technike.

Zürich 5. júla (TASR) - Sporné gólové momenty vo futbale sú pravdepodobne preč.

Medzinárodná komisia pre pravidlá (IFAB) dala vo štvrtok v Zürichu zelenú moderným technológiám, ktoré budú môcť rozhodcovia využiť na správne posúdenie toho, či lopta prešla za bránkovú čiaru.

Komisia po sérii testovaní schválila už napríklad v tenise osvedčené "Jastrabie oko", teda kameru na bránkovej čiare i tzv. GoalRef-System, ktorý využíva čip inštalovaný v lopte.

Nové technológie by sa mali využiť už na klubových MS v decembri v Japonsku, na Pohári konfederácií 2013 i na MS 2014 v Brazílii.

Za zavedenie moderných technológií sa v uplynulom období prihováral i šéf FIFA Sepp Blatter, ešte viac po neuznanom góle Ukrajiny na nedávnom európskom šampionáte proti Anglicku. Spomalené zábery vtedy ukázali, že lopta prešla celým objemom za bránkovú čiaru a rozhodca mal gól uznať.

"Toto je historický deň z pohľadu pomoci rozhodcom," povedal generálny sekretár Škótskeho futbalového zväzu Stewart Regan. "V uplynulých rokoch bolo vo futbale veľa chybných rozhodnutí a všetko, čo pomôže rozhodcovi k správnemu verdiktu, je prínosom." V komisii IFAB má Škótsko, rovnako ako Anglicko, Severné Írsko a Wales jeden hlas a štyri patria členom FIFA. Na schválenie je nutná trojštvrtinová väčšina.

Národné federácie a ligové súťaže sa budú môcť rozhodnúť, či a kedy zavedú systémy do svojich súťaží. Vedenie anglickej Premier League nevylúčilo, že techniku bude využívať už od polovice budúcej sezóny. Technika by mala navždy skoncovať so škandálmi, akými boli napríklad gól/negól vo finále MS 1966 i neuznané zásahy na MS 2010 i EURO 2012.

"Je to zásadné a veľmi významné rozhodnutie," vyhlásil generálny sekretár Futbalovej asociácie Walesu Jonathan Ford a jeho anglický kolega Alex Horne ho označil za "úplne náležité a skvelé pre futbal." Horne v súvislosti so zavedením gólových technológií ale upozornil, že ďalšie novinky nemožno očakávať.

"Končí to pre nás pri bránkovej čiare," rezolútne odmietol Horne špekulácie, že do futbalu zavedú aj ďalšie vymoženosti techniky.