Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Merkelová varovala pred jednostrannými opatreniami na Blízkom východe

Angela Merkelová Foto: TASR/AP

Benjamin Netanjahu povedal, že Izrael si v každom prípade udrží spomenuté územia a odmietol medzinárodnú kritiku na nový projekt výstavby v blízkosti Jeruzalema.

Berlín 6. decembra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes v Berlíne rokovala s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, pričom varovala pred jednostrannými opatreniami na Blízkom východe. Informovala o tom agentúra AP.

K stretnutiu došlo v napätej atmosfére, pretože Nemecko odmietlo hlasovať proti žiadosti Palestínčanov o štatút v OSN. Zároveň sa v Európe vynárajú obavy ohľadom zámerov Izraela rozšíriť svoje osídľovanie o 3000 nových domov židovských osadníkov na okupovaných územiach.

"Zhodli sme sa, že sa na tom nezhodneme," povedala Merkelová na tlačovej konferencii po rokovaniach s Netanjahuom v súvislosti s izraelskou výstavbou. "V Nemecku veríme, že sa musí pokračovať v práci na dvojštátnom riešení... Musíme pokračovať v pokusoch o rokovania a jednostranným krokom by sa malo vyhnúť," dodala.

Netanjahu povedal, že Izrael si v každom prípade udrží spomenuté územia a odmietol medzinárodnú kritiku na nový projekt výstavby v blízkosti Jeruzalema.

Lídri oboch krajín mali v stredu spoločnú slávnostnú večeru a dnes ráno absolvovali rozhovory po boku väčšiny svojich ministrov.

Stretnutie týchto dvoch vlád je každoročnou tradíciou a býva všeobecne priateľské, hoci tentoraz prichádza v čase, keď každá zo strán vyjadrila nespokojnosť nad nedávnymi politickými krokmi tej druhej.