Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Mestské zastupiteľstvo v Košiciach schválilo nákup nových autobusov

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Nákup nových diesel elektrobusov by košický dopravný podnik mohol zrealizovať v priebehu rokov 2013 a 2014.

Košice 10. decembra (TASR) - Mestské zastupiteľstvo v Košiciach dnes schválilo zámer nákupu nových autobusov mestskej dopravy, ktorý by Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) financoval formou dlhodobého investičného úveru. Mestskí poslanci zároveň súhlasili s plánom obnovy električiek vrátane koľajových tratí a vrchného vedenia zo štrukturálnych fondov EÚ.

Trolejbusová doprava, ktorej rušenie s argumentom neefektívnosti presadzovalo DPMK, zatiaľ bude v meste fungovať naďalej. K jej budúcnosti sa poslanci dnes priamo nevyjadrovali. Čaká sa pritom na predloženie analýzy ďalšieho fungovania trolejbusov v Košiciach, ktorú pre DPMK vypracoval Výskumný ústav dopravný Žilina, ako aj na ďalšiu diskusiu v tejto téme.

"Trolejbusová doprava sa v tomto štádiu zachováva," uviedol pre novinárov generálny riaditeľ DPMK Juraj Hrehorčák.

Pri obnove autobusov sa počíta s tým, že DPMK ho bude realizovať vlastnými zdrojmi. V prvom variante by šlo o nákup 157 a v druhom variante 127 nových autobusov (diesel elektrobusov) v priebehu rokov 2013 a 2014. Mesto uprednostňuje druhý variant. Nákup by sa realizoval formou dlhodobého investičného úveru na obdobie desať rokov s odkladom splátok na dva roky. "Predbežne to bude stáť okolo 30 miliónov eur. Máme už indikatívne ponuky od bánk, že budú ochotné nám úver poskytnúť," povedal Hrehorčák.

Súčasným zásadným problémom je podľa DPMK zastaranosť dopravných prostriedkov. Podnik pôvodne navrhoval obnovu autobusového vozidlového parku, ktorý by dodala a prevádzkovala externá firma. "Hrozbu financovania obnovy autobusovej dopravy vo vlastnej réžií DPMK môže predstavovať skutočnosť klesajúceho trendu cestujúcich MHD, v dôsledku čoho môžu poklesnúť tržby z prepravnej činnosti. Ďalším rizikovým faktorom je celkový vývoj ekonomiky Mesta Košice, od ktorého závisí aj výška dotácie na prevádzku činnosti DPMK," uvádza materiál predložený mestským poslancom.