Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Microsoft predstavil svoj tablet Surface

Korporátny viceprezident Microsoftu Mike Angiulo predstavuje nový tablet Surface v Los Angeles 18. júna 2012. Hrúbka tabletu je 9,3 mm a jeho obal obsahuje integrovanú klávesnicu. Táto novinka má predstavovať konkurenciu pre iPad firmy Apple. Foto: TASR/AP

Najväčší svetový výrobca softvéru uvádza vlastného konkurenta iPadu a tabletov s operačným systémom Android.

Los Angeles 19. júna (TASR) - Microsoft vstupuje na rýchlo rastúci trh tabletov. Najväčší svetový výrobca softvéru uvádza vlastného konkurenta iPadu a tabletov s operačným systémom Android.

Šéf Microsoftu Steve Ballmer v noci nadnes v Los Angeles predstavil tablet s názvom Surface. "Surface je PC. Surface je tablet. A Surface je niečo úplne nové," vyhlásil Ballmer.

Pre Microsoft znamená tento krok bod obratu. Počítače a tablety vyrábajú firmy ako Hewlett-Packard, Asus, Acer, Dell alebo Lenovo. Microsoft im dodáva operačný systém Windows a v prípade potreby balík kancelárskeho softvéru Office. Softvérový koncern sa však teraz stane priamym konkurentom svojich dlhoročných partnerov.

Tablet Microsoftu je približne rovnako veľký ako iPad, má však o niečo širší displej 16:9 a uhlopriečku 10,6 palca (26,9 cm) rovnako ako rozhranie USB a čítačku na pamäťové karty MicroSD. Najzaujímavejšie je odnímateľné ochranné magnetické puzdro, ktoré obsahuje kompletnú dotykovú klávesnicu s touchpadom. Tento obal bude v dvoch verziách - Touch Cover má dotykovú klávesnicu a Type Cover má klasickú klávesnicu.

Microsoft bude ponúkať dva typy tabletov. Výkonnejší a hrubší prístroj bude mať operačný systém Windows 8 a procesor od Intelu z najnovšej platformy Ivy Bridge – Intel Core i5. Tenší a ľahší tablet bude mať operačný systém Windows RT a mobilný procesor ARM. Obe varianty budú mať balík kancelárskeho softvéru Office. Tenšia verzia váži 676 gramov a má hrúbku 9,3 milimetra.

Jednotkou na trhu tabletov je Apple, ktorý prvú verziu svojho tabletu uviedol na trh asi pred dvoma rokmi. Podľa poradenskej spoločnosti IDC sa tento rok po celom svete predá 107,4 milióna tabletov, pričom až 62,5 % z toho budú iPady od Apple. Veľká väčšina ostatných tabletov má operačný systém Android od Google.

Panos Panay predvádza nový tablet Surface spoločnosti Microsoft v Los Angeles 18. júna 2012. Hrúbka tabletu je 9,3 mm a jeho obal obsahuje integrovanú klávesnicu.
Foto: TASR/AP
Ballmer poukázal na to, že koncern má tradíciu vo výrobe hardvéru. Microsoft už dlhšie predáva PC príslušenstvo, napríklad myši, klávesnice alebo webové kamery a úspech má aj jeho hracia konzola Xbox. Koncern si však pamätá aj neúspechy, ako bol napríklad mp3 prehrávač Zune, ktorý nikdy nedokázal byť vážnym konkurentom iPodu, alebo mobil Kin.

Microsoft zatiaľ neuviedol presné ceny svojich tabletov ani dátum ich uvedenia na trh. Prezradil len to, že menší tablet Surface by sa mal dostať na trh spoločne s finálnou verziou nového operačného systému Windows. K tomu by mohlo dôjsť na jeseň. Výkonnejší Surface s procesorom od Intelu bude nasledovať o tri mesiace neskôr. Pokiaľ ide o cenu, známe je len to, že by mala byť na úrovni porovnateľných prístrojov.