Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Miera inflácie v eurozóne zostala v júli na júnovej úrovni 2,4 %

Foto: TASR/František Iván

Najnižšiu medziročnú infláciu nahlásilo Švédsko, Grécko, Nemecko a Lotyšsko, najvyššiu malo Maďarsko, Malta a Estónsko. V prípade Slovenska sa za júl uvádza 3,8 %.

Brusel 16. augusta (TASR) - Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne zostalo v júli na júnovej úrovni 2,4 %, spomalilo však v porovnaní s júlom 2011, keď miera inflácie v 17 krajinách, ktoré zaviedli euro, dosiahla 2,6 %. Vyplýva to zo spresnených výsledkov európskeho štatistického úradu Eurostat.

V medzimesačnom porovnaní sa júlové spotrebiteľské ceny v menovej únii znížili o 0,5 %.

Aj v celej 27-člennej Európskej únii (EÚ) medziročná miera inflácie v júli stagnovala na úrovni 2,5 % a v medzimesačnom porovnaní ceny tovarov a služieb klesli o 0,4 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za júl, najnižšiu medziročnú infláciu mali Švédsko (0,7 %), Grécko (0,9 %), Nemecko a Lotyšsko (zhodne 1,9 %). Naopak, najviac vzrástli spotrebiteľské ceny v Maďarsku (5,7 %), na Malte (4,2 %) a v Estónsku (4,1 %). V prípade Slovenska uvádza Eurostat za júl 3,8 %. V porovnaní s júnom sa medziročná miera inflácie v júli znížila v 12, vzrástla v 14 a v jednej krajine EÚ stagnovala.

Najnižšiu priemernú infláciu za ostatných 12 mesiacov zaznamenali v júli Švédsko (1 %), Írsko (1,6 %) a Grécko (1,8 %) a najvyššiu nahlásili Maďarsko (4,9 %) Estónsko (4,6 %) a Slovensko (4,1 %).

V medziročnom porovnaní v júli najviac vzrástli ceny za alkohol a tabakové výrobky (4,7 %), bývanie (3,8 %) a dopravu (3,2 %) a najstrmšie klesli ceny za telekomunikačné služby (-3,1 %).