Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Miklošovu augustovú neúčasť bude Paška riešiť začiatkom septembra

Ivan Mikloš. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Miklošovu neúčasť z 31. júla, odôvodnenú súkromnou zahraničnou cestou, už predseda parlamentu ospravedlnil.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Neúčasť poslanca Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) na troch rokovacích dňoch 6. schôdze parlamentu v auguste tohto roku bude predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) riešiť začiatkom septembra. Pre TASR to uviedol hovorca predsedu Národnej rady (NR) SR Pavol Chovanec.

"O tom, či bude neúčasť poslancov na 6. schôdzi NR SR ospravedlnená, alebo nie, rozhodne predseda NR SR Pavol Paška v zmysle rokovacieho poriadku bezodkladne hneď po skončení tohto kalendárneho mesiaca," vysvetlil Chovanec.

Miklošovu neúčasť z 31. júla, odôvodnenú súkromnou zahraničnou cestou, už predseda parlamentu ospravedlnil. Exminister financií pre denník Sme potvrdil, že bol vtedy v Londýne, kde sa bol pozrieť na olympiádu.

Mikloš na schôdzi chýbal aj ďalšie tri rokovacie dni, teda až do 3. augusta. Keďže dôvod Miklošovej neúčasti bol všetky štyri dni rovnaký, možno predpokladať, že Paška mu ospravedlní aj zvyšné dni.

Ivan Mikloš najskôr dostal ospravedlnenie od predsedu poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka. Posledné slovo však má šéf parlamentu. Podľa rokovacieho poriadku možno ospravedlniť poslanca z rokovania pre chorobu alebo iný závažný dôvod. Ak by Paška Miklošovi neospravedlnil všetky štyri dni, poslanec by prišiel o mesačný plat vrátane paušálnych náhrad.

Mikloš v rozhovore pre denník Sme uviedol, že cestu do Londýna mal naplánovanú v januári alebo vo februári, "keď som, samozrejme, nemohol vedieť, že bude zasadnutie parlamentu". Skutočnosť, že schôdza bude aj v lete, bola zverejnená v apríli.