Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

MK SR urovnalo spor o zmluvu na digitalizáciu s Tender Media Group

Bez popisu Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Zmluvu s Tender Media Group vypovedal bývalý minister kultúry SR Daniel Krajcer (SaS).

Bratislava 10. decembra (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) SR urovnalo spor s konzorciom Tender Media Group, ktoré namietalo neplatnosť výpovede zo zmluvy na poskytovanie služieb v súvislosti s digitalizáciou a hrozilo súdnym procesom. Zmluvu s Tender Media Group vypovedal bývalý minister kultúry SR Daniel Krajcer (SaS). Na internetovej stránke rezortu kultúry to uvádza referát styku s médiami MK SR.

Tender Media Group namietala neplatnosť výpovede a ako dôvod uviedla najmä hmotnoprávne pochybenia pri spôsobe a doručení výpovede. "Tender Media Group oznámila MK SR zámer uplatniť si svoje nároky súdnou cestou a to podaním žaloby, ktorou si bude uplatňovať náhradu škody a ušlého zisku vo výške 2.317.997 eur, ako aj podaním návrhu na nariadenie predbežného opatrenia, ktorým súd zakáže MK SR vyhlásiť nové verejné obstarávanie na predmet základnej zmluvy až do času, kým právoplatne nerozhodne o žalobe," uvádza rezort kultúry.

Po doručení tohto upozornenia dal minister kultúry SR Marek Maďarič (Smer-SD) preveriť procesnú stránku vypovedania základnej zmluvy. Zistilo sa, že listom zo dňa 21. októbra 2010 vtedajší minister kultúry SR Daniel Krajcer základnú zmluvu vypovedal, došlo však k viacerým formálnym pochybeniam.

"V tejto chvíli dostupnými dokladmi na MK SR nemožno preukázať, že adresátovi bola skutočne odoslaná výpoveď zo zmluvy. Okrem toho z kópie výpovede vyplýva, že napriek tomu, že zmluvnou stranou bolo MK SR, výpoveď zo základnej zmluvy neuskutočnila zmluvná strana, čiže ministerstvo, ale minister ako osoba bez označenia, že koná ako štatutárny zástupca oprávnený konať za MK SR," uvádza sa na stránke rezortu kultúry. Podľa právnych posudkov, ktoré si dalo ministerstvo vypracovať, je "uskutočnenú výpoveď nevyhnutné považovať za neplatný právny úkon".

"Preto MK SR, aby predišlo riziku veľkých finančných škôd, ako aj možnosti zastavenia digitalizácie kultúrneho dedičstva prostredníctvom predbežného súdneho opatrenia, uzavrelo dohodu o urovnaní so spoločnosťou Tender Media Group. Touto sa dohodlo na tom, že základná zmluva trvá a že uzatvorením tejto dohody Tender Media Group netrvá na uplatnenej náhrade škody a ušlého zisku," informuje rezort kultúry.

"Treba pripomenúť, že minister kultúry Marek Maďarič podpísal spomínanú základnú zmluvu v roku 2010 po transparentnom procese verejného obstarávania, ktorého súlad so zákonom potvrdil na základe kontroly Úrad pre verejné obstarávanie," uvádza referát styku s médiami MK SR.

Dodáva, že digitalizačné národné projekty boli za ministra Krajcera schválené tak, že inštitúcie v pôsobnosti MK SR, v ktorých proces digitalizácie prebieha, významnú časť digitalizácie plánujú realizovať cez externé prostredie, napríklad Pamiatkový úrad SR až 80 percent objektov a Múzeum SNP 70 percent objektov. Uznanie platnosti zmluvy nič nezmení na takto schválených národných projektoch a Tender Media Group bude môcť inštitúciám MK SR dodať svoje služby len v takom rozsahu, v akom bol naplánovaný ich "outsourcing" za ministra kultúry Daniela Krajcera.

Inštitúcie v pôsobnosti MK SR budú rozhodovať, aké služby a v akom rozsahu bude spoločnosť Tender Media Group vykonávať.