Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Na Hlavnej ulici v Košiciach osadili žeriavom podzemnú trafostanicu

Montovanie podzemnej trafostanice. Ide o cca 30-tonové zariadenie. Foto: TASR/František Iván

Trafostanica zachováva historický ráz Hlavnej ulice a je blízko na distribuovanie elektriny podnikateľským prevádzkam v centre, ako aj počas budúcoročných masových kultúrnych podujatí v rámci EHMK.

Košice 10. augusta (TASR) - Takmer tridsaťtonovú trafostanicu dnes uložili pod zem na košickej Hlavnej ulici pri morovom stĺpe Immaculata pracovníci akciovej spoločnosti Východoslovenská distribučná (VSD). Ide o súčasť prebiehajúcej stavby Zriadenia elektrického napájania pre aktivity mesta Košice, ktoré bude slúžiť aj na zabezpečenie podujatí v rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013.

V metropole východu ide v poradí o tretiu podzemnú distribučnú trafostanicu, ktorá patrí medzi technologicky náročné riešenia. Zariadenie s rozmermi 3 krát 6,6 krát 3,6 metra za bezpečnostných opatrení uložil do zeme 50-tonový žeriav.

"Úlohou trafostanice je meniť napäťovú hladinu z 22 kV na 400 V, to znamená na spotrebiteľnú úroveň. Uložená je s centimetrovou presnosťou v štvormetrovej hĺbke na betónovom základe, aby pri následných úpravách povrchu a položenia dlažby nenarušila jej pôvodný vzor," uviedla pre novinárov hovorkyňa VSD, a. s., Andrea Danihelová. Prístup k trafostanici bude zabezpečený cez šachtu s uzamknutým poklopom.

Podzemná trafostanica zachováva historický ráz Hlavnej ulice a zároveň je blízko na distribuovanie elektriny podnikateľským prevádzkam v centre, ako aj počas budúcoročných masových kultúrnych podujatí v rámci EHMK.

Práce na stavbe v centre Košíc, ktorú VSD financuje z vlastných prostriedkov, trvajú od polovice júla do konca septembra. "V súčasnosti sú už uložené vedenia po oboch stranách Hlavnej ulice, smerom od Štátneho divadla po Zbrojničnú ulicu, finišujeme aj s položením pôvodnej porfýrovej dlažby," uviedla Danihelová.