Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Nemecká vláda znížila prognózu rastu ekonomiky v roku 2020

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vláda v Berlíne najnovšie predpovedá, že sa hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka v roku 2020 zvýši len o 1 %, namiesto o 1,5 % v predchádzajúcej prognóze.

Berlín 17. októbra (TASR) - Nemecká vláda znížila svoju prognózu rastu domácej ekonomiky v nasledujúcom roku 2020, ale tvrdí, že jej „žiadna kríza“ nehrozí.

Vláda v Berlíne najnovšie predpovedá, že sa hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka v roku 2020 zvýši len o 1 %, namiesto o 1,5 % v predchádzajúcej prognóze. Oznámilo to vo štvrtok ministerstvo hospodárstva a dodalo, že najväčšia európska ekonomika nečelí kríze.

Aj v tomto roku ministerstvo stále očakáva rast ekonomiky, a to o 0,5 %. „Hospodársky vývoj v Nemecku je v súčasnosti rozdelený,“ uviedol vo vyhlásení minister hospodárstva Peter Altmaier. „Aj keď je výhľad ekonomiky aktuálne utlmený, hospodárska kríza nám nehrozí,“ dodal.

Nemecký priemysel, ktorý je orientovaný na export, je pod tlakom v dôsledku obchodných sporov, brexitu a tým súvisiacej neistoty, uviedol Altmaier. Zdôraznil však, že domáca ekonomika zostáva v dobrej kondícii.

Pokiaľ ide o ďalší vývoj, ministerstvo dodalo: „Čoskoro by sa mal dosiahnuť najnižší bod vo vývoji medzinárodného obchodu.“