Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Nemecko sa pripravuje na voľbu nového spolkového prezidenta

Christian Wulff (vpravo) odstúpil z prezidentského postu, Joachim Gauck (vľavo) by mal byť podľa očakávaní novou hlavou štátu. Foto: TASR/AP Photo

Christian Wulff predčasne odstúpil z prezidentského postu 17. februára pre obvinenia z korupcie, miinulý týždeň sa rozlúčil so svojou funkciou s oficiálnymi vojenskými poctami.

Berlín 16. marca (TASR) - Nemecko sa pripravuje na voľbu nového prezidenta, ktorého zvolí v nedeľu mimoriadne Spolkové zhromaždenie, zložené z 1240 poslancov nemeckého parlamentu a zástupcov jednotlivých spolkových krajín.

Všeobecne sa očakáva, že za novú hlavu štátu bude zvolený nestraník Joachim Gauck, na ktorého nominácii sa dohodla vládna koalícia kancelárky Angely Merkelovej s hlavnými opozičnými stranami.

Gauck by mal nahradiť Christiana Wulffa, ktorý predčasne odstúpil z prezidentského postu 17. februára pre obvinenia z korupcie. Minulý týždeň sa rozlúčil so svojou funkciou s oficiálnymi vojenskými poctami.

Prokuratúra vyšetruje Wulffa pre obvinenia z prijatia výhodnej pôžičky na kúpu domu, ktorú dostal od spriateleného podnikateľa v čase, keď bol premiérom Dolného Saska. Nevôľu verejnosti vyvolalo aj to, že Wulff bude poberať ročný dôchodok vo výške 199.000 eur, hoci bol vo funkcii iba 20 mesiacov, a že si neodpustil rozlúčkovú ceremóniu.

Joachim Gauck (72) je populárny bývalý protestantský pastor, v časoch komunistickej NDR bol aktivistom za ľudské práva, neskôr pôsobil ako šéf spolkovej inštitúcie pre skúmanie archívov obávanej východonemeckej štátnej bezpečnosti.

V prípade zvolenia sa stane v poradí 11. prezidentom Nemecka od druhej svetovej vojny. Hlava štátu má v nemeckom politickom systéme prevažne ceremoniálnu úlohu. Na oboch najvyšších postoch krajiny - spolkového kancelára aj prezidenta - by sa po zvolení Gaucka ocitli politicki z bývalého východného Nemecka.

Okrem Gaucka sa bude o úrad prezidenta uchádzať pri nedeľňajšej voľbe aj protifašistická aktivista Beate Klarsfeldová ako nominantka malej strany Ľavica (Die Linke).