Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Jeden z pilotov havarovaných nemeckých stíhačiek je mŕtvy

Na archívnej snímke z 30. mája 2008 stíhačky Eurofighter štartujú na základni v nemeckom Laagu. Dve stíhačky nemeckej armády sa v pondelok 24. júna 2019 zrútili na území spolkovej krajiny Meklenbursko-Predpomoransko po tom, ako sa zrazili vo vzduchu. Obaja piloti sa dokázali katapultovať. Foto: TASR/AP

Polícia predtým informovala o náleze častí ľudského tela blízko miesta dopadu jednej zo stíhačiek, pričom zatiaľ nebolo jasné, či patria nezvestnému pilotovi.

Berlín 24. júna (TASR) - Nemecké vzdušné sily potvrdili usmrtenie jedného z pilotov pri zrážke a zrútení dvoch stíhačiek typu Eurofighter, ku ktorému došlo v pondelok v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko. Tlačová agentúra DPA to uviedla s odvolaním s na oznámenie letectva na sieti Twitter.

Polícia predtým informovala o náleze častí ľudského tela blízko miesta dopadu jednej zo stíhačiek, pričom zatiaľ nebolo jasné, či patria nezvestnému pilotovi. Druhého pilota sa medzitým podarilo nájsť živého.

Zachránený muž dopadol na korunu stromu, odkiaľ ho záchranári úspešne zložili na zem. Po druhom pilotovi pátrali aj s pomocou civilných a vojenských vrtuľníkov.
Na snímke polícia hliadkuje na ulici neďaleko miesta pádu dvoch stíhačiek 24. júna 2019 v nemeckom Nossentiner Hütte. Dve stíhačky nemeckej armády sa v pondelok zrútili na území spolkovej krajiny Meklenbursko-Predpomoransko po tom, ako sa zrazili vo vzduchu. Obaja piloti sa dokázali katapultovať.
Foto: TASR/AP

Stíhačky sa zrazili vo vzduchu pri bojovom cvičení v oblasti Mecklenburgische Seenplatte (Meklenburská jazerná plošina). Podľa predošlých informácií DPA sa obaja piloti katapultovali.

Pilot tretej stíhačky toho istého typu, ktorý sa takisto zúčastňoval na cvičení, nahlásil zrážku okolo 14.00 h. Uviedol, že videl klesať k zemi dva padáky.

Jedna zo stíhačiek dopadla do lesa blízko obce Jabel, zatiaľ čo druhá na okraj lesa južne od obce Nossentiner Hütte. Obe miesta sú od seba vzdialené približne desať kilometrov. Starostka Nossentiner Hütte, Birgit Kurthová, informovala, že požiare, ktoré vypukli na miestach dopadu stíhačiek, sa podarilo uhasiť. Dodala, že pri nehode nevznikli ďalšie škody na majetku.

Lietadlá patrili k útvaru nemeckých vzdušných síl, ktorý má základňu v meste Laage pri Rostocku na severe krajiny. Hovorkyňa okresu Mecklenburgische Seenplatte uviedla, že neniesli nijakú muníciu.