Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Novým britským premiérom bude BORIS JOHNSON

Na snímke Boris Johnson. Foto: TASR/AP
Britský exminister zahraničných vecí Boris Johnson odchádza zo svojho domu v Londýne vo štvrtok 13. júna 2019. Foto: TASR/AP

Členovia Konzervatívnej strany sa v hlasovaní poštou rozhodovali medzi dvoma kandidátmi, ktorými boli Boris Johnson a súčasný minister zahraničných vecí Jeremy Hunt.

Bratislava 23. júla (Teraz.sk/TASR) - Novým britským premiérom a lídrom Konzervatívnej strany bude bývalý minister zahraničných vecí a niekdajší starosta Londýna Boris Johnson. Informovala o tom v stredu spravodajská televízia Sky News.



Členovia Konzervatívnej strany sa v hlasovaní poštou rozhodovali medzi dvoma kandidátmi, ktorými boli Boris Johnson a súčasný minister zahraničných vecí Jeremy Hunt.

Na archívnej combosnímke vpravo britský exminister zahraničných vecí Boris Johnson a vľavo súčasný šéf rezortu diplomacie Jeremy Hunt.
Foto: TASR/AP


Na vnútrostraníckom hlasovaní poštou, ktoré sa konalo od 6. do 22. júla, sa zúčastnilo 87,4 percenta zo 160.000 členov Konzervatívnej strany. Za Johnsonovho protikandidáta Jeremyho Hunta hlasovalo 46.656 konzervatívcov, Johnsonovi dalo svoj hlas 92.153 členov strany. Neplatných bolo 509 odovzdaných hlasov.



Johnson sa postu lídra Konzervatívnej strany a s najväčšou pravdepodobnosťou aj britského premiéra ujme po Therese Mayovej, ktorá z postu líderky odstúpila 7. júna.

Johnson opäť sľúbil odchod Británie z EÚ 31. októbra



Novozvolený líder Konzervatívnej strany a s najväčšou pravdepodobnosťou nový britský premiér Boris Johnson v utorok po oznámení výsledkov vnútrostraníckych volieb v utorok pripustil, že jeho zvolenie nemusí byť všeobecne akceptované vzhľadom na jeho postoj k odchodu Británie z EÚ, napísala na svojej webovej stránke spravodajská televízia Sky News.

Johnson zopakoval, že Británia opustí EÚ 31. októbra. "Opäť budeme veriť v seba," povedal v súvislosti s brexitom Johnson v Centre kráľovnej Alžbety II. v Londýne s tým, že Británia bude mať po brexite skvelú políciu, skvelé vzdelanie a porazí všetky negatívne veci.

"Viem že sa nájdu ľudia, ktorí budú múdrosť nášho rozhodnutia spochybňovať," povedal Johnsnon. "Dnes, v dôležitej chvíli našich dejín, nastal čas, keď musíme zosúladiť dva vznešené inštinkty," dodal Johnson s tým, že Británia bude musieť spojiť svoje "priateľstvo" s EÚ s túžbou vziať demokratickú správu krajiny do vlastných rúk.

Johnson ešte pred oznámením výsledkov hlasovania poštou, ktorého sa mohlo zúčastniť 160.000 členov Konzervatívnej strany, povedal, že lepšie bude odísť z EÚ bez dohody ako so zlou dohodou.

Hunt ocenil na Johnsonovi optimizmus, energiu a bezmedznú dôveru v Britániu



Súčasný britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt vzdal v utorok poctu bývalému šéfovi diplomacie a svojmu súperovi Borisovi Johnsonovi k zvoleniu za nového lídra Konzervatívnej strany, ktorý bude zrejme čoskoro aj britským premiérom.

Hunt ocenil Johnsonov "optimizmus, energiu a bezmedznú dôveru v našu úžasnú krajinu". Informovala o tom stanica Sky News na webe.

Niekdajší starosta Londýna Johnson sa funkcie lídra Konzervatívnej strany a s najväčšou pravdepodobnosťou aj britského premiéra ujme po Therese Mayovej, ktorá z postu líderky odstúpila 7. júna.

Na úspech Johnsona v straníckych voľbách zareagoval na Twitteri tiež líder Strany brexitu Nigel Farage. "Borisovi Johnsonovi ako premiérovi želám, aby sa mu podarilo splniť jeho sľub 'buď brexit 31. októbra, alebo smrť'," napísal Farage.

"'Brexit alebo smrť' neplatí len pre brexit, ale aj pre budúcnosť Konzervatívnej strany. Má toľko odvahy, aby to pre našu krajinu urobil?" položil Farage otázku v tweete, ktorý citovala tlačová agentúra AFP.

Líderka krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Alice Weidelová takisto zablahoželala Johnsonovi k víťazstvu vo voľbách šéfa britských konzervatívcov a k tomu, že nahradí Mayovú. Weidelová uviedla, že je optimistka v tom, že Johnson dokáže "ukončiť dlhodobú slepú uličku ohľadne brexitu".

Spoluzakladateľka AfD upozornila, že neochota Európskej únie rokovať zrejme donúti Britániu k tzv. tvrdému brexitu, teda odchodu z EÚ bez dohody. Weidelová podľa agentúry DPA ešte dodala, že Johnson je "britský premiér, akého si papaláši EÚ zaslúžia".


Mayová podporí Johnsona, podľa Corbyna majú o premiérovi rozhodnúť obyvatelia



Odchádzajúca britská premiérka Theresa Mayová sľúbila v utorok "plnú podporu" svojmu nástupcovi Borisovi Johnsonovi. Líder opozície Jeremy Corbyn uviedol, že o premiérovi by mali rozhodnúť obyvatelia krajiny. Informovali o tom agentúra AP a televízna stanica Sky News.

"Teraz musíme spolupracovať, aby sme uskutočnili brexit, ktorý funguje, a aby sme udržali Jeremyho Corbyna mimo vlády," uviedla Mayová na Twitteri.

Mayová podľa AP plánuje zostať poslankyňou britského parlamentu. Johnson bude mať "moju plnú podporu zo zadných lavíc," nechala sa počuť predsedníčka britskej vlády.

Corbyn podľa Sky News povedal, že Johnson získal podporu menej než 100.000 členov Konzervatívnej strany prísľubom zníženia daní pre bohatých, čím sa prezentoval ako kamarát bankárov, a snahou o ničivý brexit bez dohody.

"Nezískal však podporu našej krajiny," povedal Corbyn. "Po takmer desaťročí striedmosti potrebujeme premiéra, ktorý je na strane mnohých, nie na strane niekoľkých," povedal líder labouristov a dodal, že o tom, kto bude novým premiérom, "by mali rozhodnúť obyvatelia krajiny".


Profil Borisa Johnsona


Alexander Boris de Pfeffel Johnson sa narodil 19. júna 1964 v New Yorku. Jeho otec bol významný politik, okrem iného aj poslanec za Konzervatívnu stranu v Európskom parlamente (EP), a matka maliarka. Už ako malý chlapec vyhlasoval, že chce byť "kráľom sveta".

Ako príslušníkovi lepšej anglickej rodiny sa mu dostalo dobrého vzdelania.



Na základnú školu chodil v Bruseli a v roku 1977 získal štipendium na prestížnej chlapčenskej internátnej strednej škole v mestečku Eton pri Windsore. Ide o jednu z najelitnejších škôl na britských ostrovoch o čom svedčí aj skutočnosť, že v nej študovali viacerí členovia britskej kráľovskej rodiny, medzi nimi princovia William a Harry, a jej brány opustilo 19 britských premiérov.

Jedným z najlepších priateľov Borisa Johnsona bol v tom čase Charles Spencer, mladší brat zosnulej princeznej Diany.

V rokoch 1983-86 študoval na univerzite v Oxforde klasickú filológiu a literatúru.

Svoju profesionálnu kariéru začal Boris Johnson ako novinár. Najskôr v denníku The Times, odkiaľ však musel po necelom roku odísť preto, že si vymyslel citát do jedného z článkov.

Boris Johnson, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Potom pôsobil v rokoch 1989-94 ako spravodajca konzervatívneho denníka The Daily Telegraph v Bruseli, až sa vypracoval na šéfredaktora konzervatívneho týždenníka The Spectator, ktorý viedol v rokoch 1999-2005.

Do parlamentu bol prvýkrát zvolený v roku 2001. Sedem rokov tam pôsobil ako zástupca volebného obvodu Henley na juhovýchode Anglicka. V roku 2015 sa opätovne vrátil do poslaneckých lavíc, tentoraz za londýnsky volebný obvod Uxbridge a South Ruislip.

Za starostu Londýna bol Boris Johnson zvolený v máji 2008; v tejto funkcii zotrval až do mája 2016. V tom istom roku sa stal 13. júla ministrom zahraničných vecí vo vláde premiérky Theresy Mayovej. Po dvoch rokoch však z funkcie 9. júla 2018 odstúpil na protest proti tomu, ako viedla šéfka kabinetu rokovania o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

Na snímke Boris Johnson.
Foto: TASR/AP


Excentrický politik Boris Johnson, ktorý je zástancom "tvrdého brexitu", teda úplnej odluky od štruktúr EÚ, patrí medzi najvýraznejších architektov brexitovej kampane v Británii. Tak to bolo pred referendom o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ, ktoré sa konalo 23. júna 2016 a tak je tomu aj po referende.

Okrem iného povedal, že "Európska únia mu pripadá ako zle navrhnutá spodná bielizeň, ktorá je niekde príliš tesná a inde zase nebezpečne voľná", projekt spoločnej európskej meny označil za "katastrofu" a voľný pohyb osôb v rámci EÚ označil za "nezmysel, mýtus a hovadinu".

Archívna snímka: Vtedajší šéf britskej diplomacie Boris Johnson na bezpečnostnej konferencii v Mníchove, 17. februára 2017.
Foto: TASR


Čo sa týka vízie Borisa Johnsona ohľadne vedenia krajiny v otázke brexitu, prisľúbil vystúpenie Spojeného kráľovstva z EÚ do 31. októbra tohto roku, či už s dohodou alebo bez nej. Dovtedy chce so zástupcami Únie vyrokovať nové podmienky dohody o odchode, ktoré by zahŕňali odstránenie "írskej poistky" a jej nahradenie "alternatívnymi opatreniami".

Tribún ľudu Boris Johnson je známy svojím nekonvenčným správaním a vystupovaním. Je majstrom sebaprezentácie. Obyvatelia Londýna v ňom vidia konzervatívneho politika nového typu. Namiesto tradičnej upätosti preferuje nezáväzné maniere - napríklad po uliciach Londýna sa preháňa na bicykli s ruksakom na chrbte. Médiá ho opisujú ako drzého politika, ktorý sa nebojí "kreatívne narábať s pravdou". V prieskumoch vychádza ako tretí najrozpoznateľnejší britský politik všetkých čias po bývalých premiéroch Winstonovi Churchillovi a Margarete Thatcherovej.

Boris Johnson.
Foto: TASR/AP


Ako poslanec britského parlamentu sa dostal Boris Johnson do širokého povedomia aj svojimi kontroverznými výrokmi. V jednom z nich prirovnal ženy zahalené v islamskej šatke zvanej burka k poštovým schránkam alebo bankovým lupičom. V marci 2018 zase prirovnal Rusko - kde v tom období vrcholili prípravy na futbalové majstrovstvá sveta - k nacistickému Nemecku, ktoré využilo v roku 1936 letné olympijské hry v Berlíne na propagandistické účely.

Johnson má pritom rusko-židovských predkov, s čím súvisí aj jeho ruské meno Boris.

Archívna snímka: vtedajší primátor Londýna Boris Johnson na TK v Londýne 18.júla 2011 po odstúpení šéfa Scotland Yardu Sira Paula Stephensona a jeho zástupcu Johna Yatesa v dôsledku aféry s odpočúvaním telefónov novinármi bulváru News of the World a podplácaním policajtov.
Foto: TASR/AP


Hoci bol Boris Johnson zvolený za nového predsedu Konzervatívnej strany, neznamená to, že sa automaticky stane aj britským premiérom. Odborník na britskú politiku z Liverpoolskej univerzity David Jeffery pre TASR spresnil, že na prevzatie tejto funkcie ho musí najskôr vyzvať kráľovná. Pokiaľ sa tak nestane, Theresa Mayová zostane aj naďalej vo funkcii premiérky, aj keď už nebude "líderkou" vládnej strany.