Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Voľba predsedu a podpredsedov NKÚ sa nezmení

Na snímke logo NKÚ SR. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Po novom mala kandidátov predkladať parlamentu nezávislá, na tento účel zriadená Komisia pre voľbu predsedu a podpredsedov NKÚ a nie poslanci NR SR.

Bratislava 20. júna (TASR) - Voľba predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) a jeho podpredsedov sa nezmení. Národná rada SR totiž odmietla novely Ústavy SR a zákona o NKÚ z dielne hnutia OĽaNO, ktoré mali zmeny zaviesť.

"Pokiaľ v spoločnosti existuje skutočný záujem o nezávislé vedenie NKÚ, je nevyhnutné prepracovať spôsob voľby predsedu NKÚ a podpredsedov NKÚ," uviedli predkladatelia. Zmeny zákonov mali sprísniť požiadavky na funkciu predsedu NKÚ a podpredsedov NKÚ a zmeniť aj spôsob ich voľby.

Po novom mala kandidátov predkladať parlamentu nezávislá, na tento účel zriadená Komisia pre voľbu predsedu a podpredsedov NKÚ a nie poslanci NR SR. Parlament mal potom voliť predsedu a podpredsedov NKÚ z aspoň dvoch najlepších kandidátov na základe odporúčania komisie.

Návrh tiež počítal s povinnosťou NKÚ vykonať aspoň päť kontrol ročne navrhnutých parlamentom, pričom aspoň dva návrhy mali vychádzať z iniciatívy vládnych poslancov a aspoň tri návrhy z iniciatívy ostatných poslancov, teda poslancov opozície.

Okrem iného sa mala ďalej zaviesť možnosť ukladať sankcie v prípade, že kontrolovaný subjekt neodstráni nedostatky zistené kontrolou, a mal sa zriadiť stály Výbor Národnej rady SR pre NKÚ. Návrh mal tiež zjednotiť výstupy kontroly NKÚ.