Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Vzájomne prepojené spoločnosti nevylúčia z verejného obstarávania

Na archívnej snímke poslankyňa NR SR Veronika Remišová. Foto: TASR - Martin Baumann

Na tento problém ale podľa Remišovej dlhodobo upozorňuje aj Protimonopolný úrad SR.

Bratislava 20. júna (TASR) – Vzájomne prepojené spoločnosti z verejného obstarávania automaticky vylúčené nebudú. Parlament odmietol novelu opozičného hnutia OĽaNO. Prijatie tejto novely by podľa poslancov ušetrilo občanom niekoľko miliónov eur.

Poslankyňa Veronika Remišová priblížila, že návrh zákona predložili poslanci do parlamentu po tom, čo na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) podali podnet pri trinástich verejných obstarávaniach v celkovej hodnote viac ako 7 miliónov eur. Výsledky kontroly poukázali na 105 porušení zákona, z ktorých 41 mohlo mať vplyv na výsledok verejného obstarávania. "Buď išlo o diskriminačné podmienky, neposudzovanie splnenia podmienok, pochybné dodatky a podobne. Dokonca v dvoch prípadoch, na ktoré sme upozornili, tak ÚVO uvádza, že boli porušené základné podmienky, a to tak, že v hodnotiacej komisii sedela blízka osoba štatutára a jediného spoločníka víťaznej firmy," zdôraznila Remišová.

V novele navrhli, aby vzájomne prepojené spoločnosti boli automaticky vylúčené z verejného obstarávania. Na tento problém podľa Remišovej dlhodobo upozorňuje aj Protimonopolný úrad (PMÚ) SR. Súčasný zákon totiž podľa jej slov tento problém rieši z pohľadu obstarávateľa, ale nie z pohľadu vzťahov medzi účastníkmi tendra.

Zároveň Remišová vyzvala ÚVO, aby zriadil čiernu listinu, na ktorú PMÚ a ÚVO bude môcť zaradiť spoločnosti, ktoré sa v priebehu posledných troch rokov dopustili takéhoto konania.

Štátne zákazky sú podľa Remišovej jedným z najväčších zdrojov korupcie. Pripomenula, že OĽaNO už v minulosti poukázalo napríklad na kysuckú firmu Riava corporation, ktorá podľa nej pravidelne súťažila s majetkovo a personálne blízkymi firmami napriek tomu, že vo výzve Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) je uvedené, že spoločnosti, ktoré predkladajú cenové ponuky, nemôžu byť takýmto spôsobom prepojené.