Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

L. Žitňanská: O Čentéšovej sťažnosti možno nebude mať kto rozhodnúť

Lucia Žitňanská Foto: TASR/Martin Baumann

Možnosť podať námietku treba rešpektovať aj podľa šéfa ústavnoprávneho výboru Róberta Madeja (Smer-SD).

Bratislava 29. januára (TASR) - Súboj o nového generálneho prokurátora sa posunul do roviny právnického súboja cez námietky. Ak to pôjde takto ďalej, môže sa stať, že o ústavnej sťažnosti Jozefa Čentéša nebude mať na Ústavnom súde (ÚS) SR kto rozhodnúť. Pre TASR to povedala predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská.

Reagovala na námietku predpojatosti proti sudcom ÚS Jánovi Lubymu a Ladislavovi Oroszovi, ktorú na ÚS podal prezident SR Ivan Gašparovič. Sudcovia mali rozhodovať o ústavnej sťažnosti, ktorou Jozef Čentéš namietal svoje nevymenovanie do funkcie šéfa prokurátorov. Luby a Orosz mali nahradiť sudcov Petra Brňáka a Milana Ľalíka, ktorých pred pár dňami namietal Čentéš. Z rozhodovania o jeho ústavnej sťažnosti boli obaja sudcovia vylúčení.

Strana Most-Híd považuje prezidentovu námietku za nedôstojnú a nehodnú hlavy štátu v demokratickej krajine. Podľa bugárovcov prezident hľadá ďalšie spôsoby, ako zdržovať vymenovanie Čentéša do funkcie. Líder OĽaNO Igor Matovič tvrdí, že podanie námietky zo strany hlavy štátu sa dalo čakať. "Pán prezident, vzhľadom na to, že je akoby členom Smeru, si nevie predstaviť, že by v pozícii šéfa generálnej prokuratúry sedel čestný človek. Ten by bol pre neho a pre Smer veľmi nebezpečný," povedal Matovič.

Na snímke poslanec za SaS Martin Poliačik.
Foto: TASR/Michal Svítok

Prezidentova námietka je planá špekulácia, tvrdí poslanec Poliačik


Martin Poliačik z SaS označil námietku prezidenta za planú špekuláciu, avšak rešpektuje právo hlavy štátu ako účastníka konania na súde podať námietku. "Má na to právo, lebo pri komplikovaných vzťahoch na malom Slovensku je ťažko, aby niekto proti niekomu nenamietal," povedal pre TASR Poliačik, ktorý by rád poznal dôvody na podanie námietky. Tie zaujímajú aj podpredsedu KDH Pavla Abrhana. "Dôležité bude zdôvodnenie, o ktoré pán prezident opiera svoju námietku," uviedol pre TASR. Abrhan zároveň poukázal na to, že hlava štátu je účastníkom konania a využíva všetky svoje práva.

Možnosť podať námietku treba rešpektovať aj podľa šéfa ústavnoprávneho výboru Róberta Madeja (Smer-SD). "Pokiaľ berieme do úvahy, že podať námietku má právo jeden z účastníkov konania, pán Čentéš, tak musíme rešpektovať právo podať námietku aj u pána prezidenta. Je účastník konania a má právo uskutočňovať právne úkony rovnako ako Jozef Čentéš," zdôraznil Madej.

Prezident Gašparovič podal námietku predpojatosti proti sudcom len päť dní po tom, čo ÚS vyhovel Čentéšovej námietke proti sudcom Petrovi Brňákovi a Milanovi Ľalíkovi. ÚS má rozhodnúť o ústavnej sťažnosti, ktorou Čentéš namieta rozhodnutie prezidenta SR nevymenovať ho do funkcie generálneho prokurátora. Pre podanie sťažnosti sa Čentéš rozhodol preto, že prezidentove dôvody na nevymenovanie podľa jeho názoru nespĺňajú kritériá stanovené v uznesení pléna ÚS z konca októbra minulého roka.

"Podľa tohto uznesenia prezident môže odmietnuť moje vymenovanie do funkcie generálneho prokurátora iba z takých dôvodov, ktoré sa musia vzťahovať na moju osobu, teda nie na proces voľby. Dôvody musia byť natoľko závažné, že dôvodne spochybňujú moju schopnosť vykonávať funkciu generálneho prokurátora SR. Takéto dôvody nesmú byť svojvoľné," uviedol začiatkom januára pre TASR Čentéš.